Firmele de leasing au dat mai multe finanţări anul trecut, dar portofoliile s-au contractat

Autor: Liviu Popescu 27.02.2015

Companiile de leasing au finanţat anul trecut achiziţia de bunuri în valoare de 1,3 miliarde de euro (echi­valentul a 6 mld. lei), cu 7% peste nivelul din 2013, potrivit datelor asociaţiei societăţilor financiare - ALB. Cu toate acestea, afacerile noi nu au reuşit să acopere rambursările, astfel că portofoliul total al pieţei de leasing a scăzut cu 9%, la 2,2 mld. euro (10 miliarde de lei).

Spre comparaţie, la jumătatea anului 2010 portofoliul companiilor de leasing finan­ciar ajungea la 4,4 mld. euro. Porto­fo­liul reprezintă un element important pentru firmele de leasing întrucât este practic sin­gura sursă de venit, iar declinul dramatic din ultimii ani vine în condiţiile în care aceas­tă piaţă a fost puternic afectată de criză. De exemplu, firmele de leasing finan­ţau bunuri de circa 5 mld. euro pe an în 2007 şi 2008.

„Vehiculele reprezintă centura de siguranţă a industriei de leasing, ele ţin până la urmă volumele. În ceea ce priveşte echipamentele, este de apreciat faptul că acum avem o dispersie bună la shock-proof pe acest segment şi nu o concentrare cum vedeam în 2009. Acea concentrare a fost cea care ne-a dus la industria cu cel mai mare grad de scădere din perioada de criză”, a spus Felix Daniliuc, directorul general al Raiffeisen Leasing şi preşedintele ALB.