Top 5 la import: Dacia, Rompetrol, LukOil, Ford şi Flextronics

Autor: Mădălina Dediu Panaete 27.02.2015

Cei mai mari cinci importatori din economie au generat anul trecut 12% din importuri, adică 7 miliarde de euro, „ţinta“ celor mai mari importuri fiind industria petrolieră şi cea auto, arată o analiză a ZF pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică.

Rompetrol, Automobile Dacia, Petrotel Lukoil, Ford România şi Flextronics sunt cei mai mari cinci importatori din România, aceştia regăsindu-se şi în topul celor mai mari exportatori locali.

Acest lucru de­mon­strează că valoarea adău­gată adusă în economie de aceşti jucători este mai mică faţă de cea pe care ar aduce-o aceste companii dacă materia primă pen­tru producţia locală ar fi luată doar din România.

„O parte din materiile prime şi materialele folo­site în producţie sunt importate, ceea ce este normal într-o economie globală. Ceea ce este important însă este ca valoarea adaugată în România să fie cât mai mare, lucru care începe să se realizeze printr-o pondere din ce în ce mai mare a pro­duc­ţiei autohtone în cazul marilor exportatori din Ro­mânia“, spune Bogdan Belciu, partener, servicii de con­sultanţă pentru management în cadrul PwC România.