Impozitarea salariilor mici, mai mare în România decât în Suedia sau SUA

Autor: Adelina Mihai 28.02.2015

Reducerea numărului de taxe plătite la stat pentru un salariu, scăderea treptată a taxării muncii pentru angajaţii cu venituri mici, precum şi propunerea unei ţinte de taxare în jurul valorii de 30% pe muncă (faţă de nivelul actual de peste 43%) ar putea fi soluţii pentru creşterea numărului de locuri de muncă din economie, potrivit raportului anual de Analiză şi Prognoză al Societăţii Academice din România (SAR) din 2015.

În prezent, România se află pe primele locuri în Europa în ceea ce priveşte nivelul de taxare a salariilor mici, de 43,4%, acesta fiind comparabil cu cel din state precum Italia (44,7%), Austria (44,7%) sau Germania (45,1%), în condiţiile în care în ţări precum Bulgaria (33,6%) sau Polonia (34,7%) nivelul este mult mai redus.

Experţii SAR spun că povara fiscală pe muncă a făcut ca numărul de salariaţi cu contracte care plătesc taxe „la zi“ să fie foarte scăzut şi, de aceea, există astăzi un deficit mare în bugetele de asigurări sociale. În prezent, numărul de salariaţi pentru care se plătesc taxe şi impozite la stat este de circa 4,5 milioane de persoane, la jumătate faţă de populaţia aptă de muncă din România.

„Nivelul de taxare a muncii, calculat ca raport între suma netă încasată de salariat şi cheltuiala suportată de angajator, este nu doar foarte ridicat, ci şi structurat într-un mod complet atipic – cu un prag de intrare abrupt pentru veniturile mici, apoi o curbă mai degrabă plată pentru cele medii şi o pantă de-a dreptul regresivă pentru cele mari. Astfel, chiar şi în cazul unui angajat care primeşte salariul minim brut pe economie (975 de lei), taxarea muncii este de 39,6%, calculată pe baza raportului dintre salariul net (724 de lei) şi costul total al angajatorului (1.199 lei). În cazul unui salariu mediu (unde scade influenţa aşa-numitei deduceri personale de bază, la care nu se aplică impozit pe venit), taxarea muncii este de 42,5%“, se arată în raportul SAR, care va fi lansat astăzi în cadrul unui eveniment organizat la reprezentanţa Comisiei Europene în România.