Bursa a rămas rece la euforia din vestul Europei

Autor: Roxana Pricop 02.03.2015

Bursa de la Bucureşti a încheiat luna februarie cu un avans modest de 1,6% şi a recuperat scăderile din ianuarie, afişând un fragil avans de 0,8% faţă de începutul anului. Piaţa locală s-a decuplat de euforia de pe bursele mature din Vest unde principalii indici au câştiguri şi de 16% în acest an.

Februarie a fost luna raportărilor financiare pentru anul 2014, majoritatea companiilor afişând profituri şi afaceri în creştere faţă de anul precedent. Cu toate acestea investitorii nu au fost impresionaţi. Rulajele cu acţiuni au scăzut cu aproape 14% faţă de luna ianuarie, până la 613,4 milioane de lei. Indicele BET, principala referinţă a bursei, s-a apreciat cu 1,6% luna trecută. Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri şi al Fondului Proprietatea, a câştigat 4,3%, iar indicele companiilor din energie BET-NG a avansat cu 1,7%. Spre comparaţie, în februarie, indicele bursei germane a urcat cu 6,6% . Bursa francează a câştigat 7,5%. Bursa de la Londra, mai exact indicele FTSE 100, a atins pe 24 februarie un nou maxim istoric, depăşind nivelul din 1999, considerat până recent punctul cel mai de sus. Avansul burselor mature din Europa este alimentat şi de fluxurile de capital care se retrag din Grecia. În regiune, indicele bursei maghiare a crescut cu peste 4%, iar bursa poloneză a crescut cu 1,1%

„Contextul intern, marcat de fricţiuni între putere şi opoziţia care vrea să schimbe guvernul, alături de contextul extern, marcat de conflictul din Ucraina, nu au fost favorabile bursei de la Bucureşti. Astfel că ceea ce se întâmplă pe pieţele mature din Vest nu ne influenţează prea mult. Dacă scăderile vor continua şi în martie înseamnă că sunt investitori mari care vor să îşi marcheze profiturile şi să se retragă de pe piaţa locală”, a spus Marcel Murgoci, director de tranzacţionare la societatea de brokeraj Estinvest.

Brokerul se aşteaptă ca luna martie să fie mai animată pentru investitorii în SIF-uri, având în vedere că aceste societăţi sunt aşteptate să îşi anunţe politica de dividend pentru anul în curs.