Plan de fuziune gigant în telecom: Orange plănuieşte o alianţă cu Telecom Italia

Autor: Luiza Chiroiu 02.03.2015

"Cred că ar fi o tranzacţie atractivă. Ne gândim la asta, dar momentan este doar o discuţie internă", a declarat Stephane Richard, directorul general al companiei franceze Orange.

Richard a precizat că reprezentanţi ai celor două companii şi-au prezentat punctele de vedere asupra unei posibile fuziuni, dar că nu există niciun fel de negociere între cei doi operatori în acest moment.

Telecom Italia are o datorie de aproximativ 27 de miliarde de euro, evaluată ca nerecomandată pentru investiţii, însă deţine active valorose în Brazilia.

Piaţa telecomunicaţiilor din Europa a înregistrat deja mai multe tranzacţii mari, în condiţiile în care companiile încearcă să-şi consolideze poziţia şi să-şi crească profiturile. Anul trecut, tranzacţiile în care au fost implicate companiile telecom în Europa au însumat 130 de miliarde de dolari, atingând cel mai înalt nivel din 2005 până în prezent.

În acest an, grupul BT a cumpărat operatorul britanic EE, deţinut de Orange şi Deutsche Telekom, pentru 16,7 miliarde de euro, în timp ce grupul Hutchison Whampoa din Hong Kong poartă negocieri exclusive cu compania spaniolă Telefonica pentru preluarea diviziei din Marea Britanie, pentru 10 miliarde de lire sterline (13,7 miliarde de euro).

Acţiunile Telecom Italia au urcat cu 2% pe bursa din Milano, în urma declaraţiilor directorului Orange, conferind operatorului italian o valoare de piaţă de 20 de miliarde de euro. De asemenea, titlurile Orange au avansat cu 0,5% pe bura din Paris, capitalizarea de piaţă a operatorului francez situându-se la 43,4 miliarde de euro.

Veniturile Orange au scăzut cu 2,5% în bază comparabilă în 2014, la 39,44 miliarde de euro, după un declin de 4,5% înregistrat în 2013, în timp ce profitul net al grupului francez s-a situat la 1,22 de miliarde de euro anul trecut, în coborâre de la 2,1 miliarde de euro în 2013.