Nemţii de la Cabanova vor pe AeRO şi plănuiesc să cucerească Asia

Autor: Ioana Tudor 03.03.2015
Constructorul german de website-uri Cabanova, cu o cifră de afaceri de 500.000 euro anul trecut, spune că a găsit în România prin platforma AeRO a bursei de la Bucureşti varianta cea mai bună de finanţare, care i-ar permite să se concentreze pe dezvoltarea afacerii şi nu pe căutarea pe cont propriu de investitori.
 
În urmă cu paisprezece ani, compania a importat din România „talentul“ care i-a programat sistemul de acces pe care îl foloseşte astăzi. Cabanova a fost înfiinţată în 2001 la Düsseldorf de Sebastian Schmitz şi Karl Weyers, care acum deţin câte 45% din acţiuni. În 2004 cei doi antreprenori şi-au deschis un birou şi în Bucureşti, iar programatorul român Cătălin Constantin, care i-a ajutat să construiască sistemul prin care firmele îşi pot construi website-uri personalizate fără să aibă nevoie de cunoştinţe de programare, deţine 10% din capitalul social.
 
„Am aflat de proiectul AeRO la finele anului trecut. Aveam deja în plan să găsim capital, iar o variantă erau fondurile de investiţii private equity. Apoi a apărut această opţiune oferită de bursă prin care un consultant preia sarcina găsirii investitorului. Preferăm să ne concentrăm pe vânzarea produsului pe care l-am creat şi nu pe căutarea investitorilor“, spune Sebastian Schmitz. Compania are nevoie pentru început de o injecţie de capital de jumătate de milion de euro pentru a-şi dez­volta reţeaua de vân­zări, iar suma necesară ar putea creşte la 3 mil. euro.
 
În prezent Cabanova este în faza găsirii consultantului autorizat cu legături în domeniul tehnologiei IT care să le asigure intrarea în acţionariat a partenerilor capabili să le susţină planurile de dezvoltare. Ca să se poată lista pe AeRO, firmele trebuie să deruleze un plasament privat prin care să vândă investitorilor cel puţin 10% din companie.
 
„În prezent avem discuţii cu patru investitori români şi polonezi interesaţi de afacerea nostră“, spune Karl Weyers.