Afacerea retrocedărilor de 8 mld. € a făcut implozie. Demisiile de la vârful ANRP au închis poarta de intrare în fondul imobiliar naţional de 11 mld.euro.

Autor: Roxana Pricop 03.03.2015

Autoritatea pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), printre cele mai influente de la nivelul administraţiei centrale, a rămas fără conducători. George Băeşu, preşedinte, şi doi vicepreşedinţi şi-au depus ieri demisiile.

Miza acestor funcţii este uriaşă pentru că cei trei decid cine primeşte punctele cu care din 2016 vor fi cumpărate terenuri estimate la 11 mld. euro din fondul naţional imobiliar. Demisiile au loc în contextul în care mai multe persoane care au condus până în 2011 această instituţie sunt azi în arest, fiind suspectate de trafic de influenţă şi de supraevaluarea terenurilor pentru care au emis decizii de despăgubire.

„Nu plecăm de frica vreunei persoane care are de primit despăgubiri sau pentru că nu ştim ce avem de făcut, ci pentru că am ajuns în situaţia absurdă în care trebuie să plătesc amendă personal de zeci de mii de euro pentru dosare care sunt nerezolvate încă din 2011. Sunt mii de decizii ale instanţei pe care le avem de pus în aplicare şi nu le putem pune în aplicare pe toate deodată“, a decla­rat pentru ZF George Băeşu, preşedintele ANRP.

El a preluat conducerea ANRP în mai 2012, fiind susţinut de PSD (filiera Vrancea - Marian Oprişan). Băeşu îşi argumentează demisia pe motiv că este obligat să plătească din propriul salariu amenzi de zeci de mii de euro către stat pentru neemiterea sau neplata în termenul legal de 30 de zile a titlurilor de despăgubire, pentru dosare din urmă cu mai mulţi ani. În afară de motivele enun­ţate public, un motiv din spatele de­misiilor ar putea fi şi acordarea de mai multă protecţie legis­lativă conducătorilor ANRP în procesul de despăgubire cu puncte.

Foştii proprietari au însă pe masă decizii exe­cu­torii ale instanţelor încă din 2011 care obligă ANRP să le plătească despăgubiri. Astfel că după ce au aşteptat ani de zile acţionează în judecată per­sonal pe conducătorii ANRP pentru a-şi încasa mai repede despăgubirile.

Statul ar mai avea de despăgubit cereri de 8 mi­liarde de euro prin sistemul punctelor, în con­diţiile în care din 1991 până în prezent Ro­mânia a retrocedat în natură 9.000 de clădiri şi peste un milion de hectare de teren, a plătit în bani şi acţiuni la Fondul Proprietatea alte 5 miliarde de euro.