Stab, GDF SUEZ: Distribuţia era pe vremuri o „vacă de muls“ pentru utilităţi. Căutăm una nouă

Autor: Roxana Petrescu 04.03.2015
Eric Stab, preşedintele-director general al GDF SUEZ Energy România, cel mai mare distribuitor şi furnizor de gaze naturale local, spune că dacă înainte activitatea de distribuţie, domeniu reglementat, era văzut de majoritatea companiilor de utilităţi ca o adevărată cash-cow (vacă de muls – n.red.), un termen care descrie o activitate care aduce un câştig bun şi stabil, peste cel raportat de piaţă, acum firmele de profil sunt în căutarea unor noi generatori de profit.
 
„Distribuţia era pe vremuri o cash-cow pentru companiile de utilităţi, dar acum ajuns în situaţia de a fi nevoiţi să închidem unele active pentru că nu mai sunt profitabile. Încercăm să găsim noua cash-cow“, a spus Stab, în cadrul ediţiei din acest an a ZF Power Summit ’15.
 
Declaraţiile lui Stab vin în contextul în care Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a redus la începutul acestui an rata reglementată de rentabilitate (RRR) la distribuţia de resurse energetice de la 8,52% la 7,7%. Acest indicator, care influenţează direct profitabilitatea distribuitorilor, a fost modificat la scurtă vreme după listarea pe bursă a companiei de stat Electrica, cu promisiunea unei anumite rate de rentabilitate.