Comisioane bizare inventate de bancheri în criză, afişate pe ecranele bancomatelor. Cu cât taxează băncile operaţiunile la bancomat?

Autor: Liviu Popescu 04.03.2015
Unul dintre comisioanele pe care băncile trebuie să le afişeze de luna aceasta pe ecranele ATM-urilor în momentul efectuării unei tranzacţii este cel perceput pentru simpla solicitare a clientului de a afla câţi bani mai are în contul curent, o operaţiune care mai este oferită gratuit de foarte puţine bănci chiar şi în reţeaua proprie de bancomate.
 
Costul unei astfel de operaţiuni nu depăşeşte un leu la ATM-urile proprii ale băncilor, dar în utilizarea cardului pentru consultarea soldului în  reţelele altor bănci poate costa şi 4,5 lei.
 
Acest comision este nejustificat cel puţin în cazul operaţiunilor efectuate la un bancomat al băncii emitente a cardului, în condiţiile în care BRD a renunţat anul trecut să-şi mai taxeze clienţii. BRD avea anterior cel mai mare comision pentru interogarea soldului, de peste 2 lei. Acum, majoritatea băncilor mari percep comisioane de circa 0,5 lei.