SIF Moldova şi Private Equity Grup Luxemburg vând participaţia de 17% la Agricola Internaţional

Autor: Liviu Iancu 05.03.2015

SIF Moldova şi Private Equity Grup Luxemburg vor discuta cu ceilalţi acţionari despre vânzarea pachetelor într-o adunare generală care va avea loc pe 25 martie.

"Private Equity Grup Luxemburg deţine în jur de 16% din firmă, iar SIF Moldova are o participaţie de 1,2%. Conform statutului, trebuie să anunţe mai întâi acţionarii că intenţionează să vândă, pentru că aceştia au drept de preempţiune", a declarat Horoi pentru MEDIAFAX.

El nu ştie însă dacă ceilalţi acţionari sunt hotărâţi să cumpere şi s-a ferit să estimeaze suma la care s-ar putea semna o eventuală tranzacţie.

"Noi nu am avut dividende, pentru că am tot investit, deci s-ar putea ca ceilalţi acţionari să nu aibă bani să cumpere", a spus Horoi.

El a explicat că este posibil ca tocmai lipsa dividendelor să-i fi determinat pe cei doi acţionari să vrea să-şi vândă participaţiile.

Grupul de firme Agricola Bacău a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 616,62 milioane lei (138,5 milioane euro), cu 4% mai mare decât cea înregistrată în 2013, aproape 60% fiind generată de producătorul de carne de pui Agricola Internaţional.

În 2013, Agricola Bacău a raportat afaceri de 590,46 milioane lei.

Potrivit companiei, rezultatul continuă trendul crescător pe care Agricola îl menţine în ultimii şase ani, în contextul în care piaţă cărnii de pasăre a consemnat o creştere lentă în 2014 faţă de 2013, de 2%, iar preţul mediu al cărnii de pasăre urmează un trend negativ în Europa.

În ceea ce priveşte exporturile, acestea s-au diminuat cu aproximativ 30% faţă de 2013 (circa 8% din producţia de carne) deoarece compania s-a concentrat mai mult pe piaţa internă, în special în zona retailului tradiţional, unde livrează 36,5% din producţie.

Grupul Agricola este controlat de mai mulţi investitori români, printre care Gheorghe Antochi.