Cine a câştigat al Doilea Război Mondial?/ de Lucian Vasilescu

Autor: Lucian Vasilescu 06.03.2015

Recentele discuţii/ dispute pe tema posibilei evadări a lui Hitler din Berlinul asediat, în primăvara anului 1945, m-au făcut să mă întreb cine o fi „câştigat” al Doilea Război Mondial la capitolul notorietăţii postume? Cum nu dispun de mijloacele necesare realizării unui studiu „ca la carte” pe această temă, m-am aşezat la tastatură şi i-am pus această întrebare amicului Google care, deşi nu este un instrument de măsură foarte precis, are măcar avantajul de a fi unul global.

Iată ce mi-a spus amicul: dacă scrii Stalin, găseşti 35.000.000 de rezultate. La Churchill dai peste 95.500.000 de rezultate, la Franklin D. Roosevelt sunt 57.700.000 de referinţe, iar la Harry Truman sunt 32.600.000 de „intrări”. De Gaulle adună şi el 48.300.000 de rezultate.

Dacă scrii „Hitler” dai peste 103.000.000 de referinţe, adică doar ceva mai puţin decât Stalin, Truman şi De Gaulle la un loc. Altfel spus, notorietatea postumă a celui învins o depăşeşte cu mult (chiar ordinul de mărime este diferit – de la zeci de milioane la sute de milioane) pe aceea a învingătorilor. Misterul se adânceşte şi mai tare dacă introduci în ecuaţie şi faptul că Hitler (învinsul) este considerat, cu temei, unul dintre cele mai malefice personaje din istoria omenirii.

Nu înţeleg deloc de ce lucrurile stau astfel, dar tare mi-ar plăcea să-mi explice cineva. Ce anume din aşa-zisa „natură umană” a generat cifrele de mai sus? Au ele vreo relevanţă? Cum ar trebui să ne raportăm la ele?

Cred că răspunsurile la aceste întrebări ne-ar ajuta să ne cunoaştem mai bine, chiar dacă am descoperi în felul acesta, în noi înşine, lucruri care nu prea ne-ar face nici cinste, nici plăcere...