ANRP a sesizat penal retrocedări ilegale de 4.500 de hectare de teren agricol şi forestier

Autor: Roxana Pricop 05.03.2015
Autoritatea Naţională pentru Resti­tui­rea Proprietăţilor (ANRP), instituţie din sub­or­dinea primului-ministru, responsabilă de des­pă­gubirea foştilor proprietari ale căror pro­prie­tăţi au fost confiscate de regimul comunist, a sesizat anul trecut organele de cercetare pe­nală cu privire la modul în care s-au restituit peste 4.500 de hectare de teren agricol şi fo­res­tier, potrivit raportului anul de activitate pe 2014.
 
La un preţ estimat de ZF la 4.000 de euro hec­tarul de teren, ar rezulta o valoare de 18 milioane de euro pentru terenurile suspectate de a fi retrocedate cu încălcarea legii.
 
„În toate cazurile în care am constatat că retrocedarea unor suprafeţe importante de teren s-a făcut cu încălcarea prevederilor legale, în afara sesizărilor penale, instituţia a acţio­nat şi pe calea dreptului civil şi a solicitat instanţelor anularea titlurilor de proprietate”, potrivit ANRP. Un raport de audit întocmit în 2013 de Curtea de Conturi a scos la lumină  gravele nere­guli şi abuzuri din spatele retrocedărilor care au permis, de exemplu, unei persoane moş­tenitoare a unui pat şi a unui scrin să fie îm­proprietărită cu mii de hectare de pădure. Din anul 1990 până în 2010, România a resti­tuit o suprafaţă enormă de peste 3 mi­lioane de hectare de pădure foştilor proprie­tari deposedaţi de regimul comunist.