SIF Transilvania împarte cu acţionarii jumătate din profitul de anul trecut

Autor: Roxana Pricop 05.03.2015
Conducerea SIF Transilvania (SIF3) a propus un dividend brut de 0,0125 lei/acţiune din profitul realizat anul trecut, reluând astfel recompen­sarea acţionarilor după o pauză de un an. Suma totală propusă spre dividende reprezintă 49% din profitul net de 54,8 milioane de lei înregistrat în 2014.

Anunţul făcut ieri nu a fost primit cu prea mult entuziasm de investitori, acţiunile SIF3 raportând o scădere de 1,6%, faţă de o scădere de 0,5% a indicelui BET-FI. Randamentul divi­dendului propus de SIF3 este de circa 4% raportat la cel mai recent preţ din piaţă.

În 2014, SIF-ul nu a distribuit dividende ci a capitalizat profitul de 189 milioane de lei din 2013 şi a distribuit acţiuni gratuite.

Cealaltă jumătate din profitul pe anul 2014 ar urma să fie inclusă la rezerve şi folosită drept sursă de finanţare pentru investiţii. Popunerea de dividend va fi votată în AGA din 29 aprilie.

Tot atunci, acţionarii va trebui să voteze propunerea de răscumpărare a până la 1% din acţiunile proprii. La cel mai recent preţ din piaţă, valoarea programului de răscumpărare este de circa 5,9 milioane de lei.

Acţiunile răscumpărate vor fi distri­buite gratuit angajaţilor şi manage­men­tului SIF-ului.

Transilvania este al doilea SIF care îşi anunţă planurile de dividend pentru acest an. Primul a fost SIF Moldova (SIF2). Societatea vrea să recompenseze ac­ţionarii cu dividende de 22% din profitul record de 237 milioane de lei raportat anul trecut.

Alte 52 milioane de lei din profit ar urma să intre la majorarea capitalului social, iar investitorii să primească acţiuni gratuite în raport de 1 la 1. SIF2 mai cere acordul acţionarilor pentru a răscumpăra 1% din capital.