ELCEN, compania care produce căldura pentru 70% din apartamentele din Bucureşti, rămâne fără şef în mijlocul fuziunii cu RADET

Autor: Roxana Petrescu 05.03.2015

Electrocentrale Bucureşti, cel mai mare pro­ducător de energie termică din Bucureşti, a rămas fără şef după ce Gabriel Ignat şi-a depus ieri demisia, spunând că-şi doreşte revenirea în mediul privat.

Electrocentrale Bucureşti, producătorul de ener­gie termică, este în plin proces de fuziune cu RADET, dis­tribuitorul, dar deşi acest proces trebuia iniţial ter­mi­nat până la finalul lui 2014, în acest moment este blocat. „Am finalizat cu succes divizarea societăţii, în sco­pul fuziunii cu RADET Bucureşti, am reuşit să im­ple­men­tăm câteva strategii de management, menite să efi­cien­tizeze producţia de energie termică şi electrică, acti­vitatea ELCEN. În ciuda problemelor cu care com­pania s-a confruntat în acest an, am reuşit să men­ţinem vânzările, chiar să generăm profit, scopul ori­că­rei societăţi comerciale, de altfel”, a declarat Gabriel Ignat.

RADET a raportat în 2013 pierderi de 65,5 mi­lioa­ne de euro la afaceri de 255 de milioane de euro cu peste 3.600 de angajaţi, în timp ce Electrocentrale Bucureşti a ra­portat în 2014 afaceri de 360 de milioane de euro şi un pro­fit brut de 7 mil. euro. Potrivit celor mai re­cen­te date, Electrocentrale avea în 2013 circa 2.600 de an­ga­jaţi.

În urma fuziunii noua societate ar fi trebuit să treacă în subordinea Primăriei Bucureşti, planul final fiind to­tuşi de a fi concesionată către un investitor privat. Noua com­panie ar fi produs şi distribuit energie termică pen­tru 565.000 de apartamente din Bucureşti, circa 70% din total.

La începutul săptămânii trecute, Gabriel Ignat spunea, în cadrul ZF Power Summit’15, că gradul de încasare pentru energia termică livrată este de circa 60%, lucru care nu poate să-ţi asigure un grad de sănătate ridicat al business-ului.

„Restul 40% îi acoperim din credite”, spunea la acel moment Ignat, care mai preciza că nici măcar achiziţiile de gaze nu mai pot fi finanţate de companie.

„Bucureştiul ca sistem de termoficare este pe locul cinci în lume. Avem 565.000 de consumatori conectaţi. Din preţ , 50% suportă populaţia, 50% primăria. În cazul de faţă fuziunea este o acţiune pornită de primărie. Cumva ELCEN este sugrumat şi ţinut acolo. Ni se spune că lasă că se rezolvă. Ca şi perspectivă eu am auzit că fuziunea va fi anul acesta. Ministerul (Energiei – n.red.) şi-a făcut partea: divizarea societăţilor. Fuziunea se poate face şi astăzi”, spunea la începutul săptămânii trecute Ignat.

Odată plecat de la conducerea Electrocentrale Bucureşti, Ignat spune că se va întoarce în mediul privat.

Gabriel Ignat a absolvit Facultatea de Energetică din cadrul Universităţii Politehnica din Bucureşti în 2005, cu specializarea inginer termotehnician. Are aproape 4 ani de experienţă în managementul proiectelor şi 5 ani în proiectare. Timp de cinci ani a lucrat pentru două companii de proiectare, ca proiectant inginer mecanic şi proiectant inginer energetician. Începând cu mai 2010 a lucrat pentru Institutul de Studii şi Proiectări Energetice (ISPE), unde a deţinut funcţia de manager proiect. În noiembrie 2013 s-a alăturat echipei Dalkia România, pe poziţia de manager studii proiecte mari, pe care a ocupat-o până în martie 2014, când a preluat conducerea Electrocentrale Bucureşti.

ELCEN este cel mai mare producător de energie termică din Capitală (90%) şi asigură şi 4,8% din energia electrică produsă la nivel naţional.