Bulgaria şi Azerbaidjan vor să reînvie proiectul european de gaze Nabucco

Autor: Bogdan Cojocaru 05.03.2015
Bulgaria şi Azerbaidjan caută să reactiveze proiectul gazoductului european Nabucco, a declarat premierul bulgar Boiko Borisov. Nabucco a fost sprijinit de SUA, dar a murit în 2013 din lipsă de interes din partea ţărilor implicate şi a surselor incerte de combustibil.  

Comentariile lui Borisov au venit după ce acesta s-a întâlnit la Sofia cu preşedintele azer Ilham Aliev. „Poate chiar de astăzi (miercuri – n.r.) vom merge cu preşedintele Ilham Aliev la Comisia Europeană pentru a prezenta reactivarea Nabucco“, a afirmat premierul bulgar. El a subliniat că Bulgaria este „un membru extrem de loial al UE“, făcând apparent referire la decizia Sofiei de a nu debloca proiectul rusesc South Stream, îngheţat la presiunile CE. Această poziţie a determinat Rusia să suspende South Stream şi să promită că ca construi în schimb un gazoduct până în Turcia.

„Bulgaria nu poate fi doar o frână. Bulgaria nu poate fi un jucător care acţionează doar în interesele Comisiei, în acest caz într-un proiect orientat atât înspre NATO cât şi înspre Europa. Atâţia ani am investit bani în proiectul Nabucco“, a spus Borisov.