Turcii construiesc cu turci la Craiova: constructorul parcării de la Universitate ridică fabrica ETI

Autor: Andreea Neferu 05.03.2015
Compania cu activităţi în con­strucţii Synergy Construct, controlată de doi oameni de afaceri turci, va con­strui pentru 13 mil. euro fabrica de dulciuri de la Craiova a ETI, una dintre cele mai mari companii din industria alimentară din Turcia. Unitatea de producţie, unde se vor realiza biscuiţi săraţi, biscuiţi dulci şi prăjituri, ar urma să fie finalizată în 8 luni (adică în octombrie), potrivit datelor oferite de Synergy.

Synergy Construct, care a construit şi parcarea subterană din Piaţa Universităţii din Capitală, a avut în 2013, ultimul an pentru care există date disponibile la Ministerul Finanţelor, o cifră de afaceri de aproape 5 mil. euro. Synergy Con­struct  este controlată de oamenii de afaceri turci Savaş Günata şi Huseyin Karali, potrivit informaţiilor ZF. 

Cazul fabricii de dulciuri a turcilor de la ETI, construită de o firmă ai cărei acţionari sunt tot turci, nu este singular pe piaţa locală, având în vedere că nu de puţine ori in­ves­titorii străini au preferat să lucreze cu firme de construcţii cu acţionari de aceeaşi naţionalitate pentru a-şi duce la bun sfârşit proiectele. Spre exem­plu, austriecii de la OMV au lucrat cu constructorul austriac Alpine (care ulterior a intrat în faliment la nivel inter­naţional) pentru impozantul sediu Petrom City din Bucureşti, în timp ce clădirea de birouri Sky Tower din Capitală, dezvoltată de austriecii de la Raiffeisen Evolution, a fost construită tot de o companie austriacă, constructorul Strabag.