Cel mai temut om de către companii din România, reconfirmat în funcţie pentru încă cinci ani

Autor: Iulian Anghel 06.03.2015

Bogdan Chiriţoiu (44 de ani) a fost reconfirmat ieri în fruntea Consiliului Concurenţei pentru un mandat de încă cinci ani. Fost consilier al preşedintelui Traian Băsescu între 2005 şi 2008, Chiriţoiu a ajuns în fruntea Consiliului Concurenţei în 2009, iar ieri noul preşedinte Klaus Iohannis  a semnat decretul de numire a sa în această funcţie pentru un nou mandat.

În primul mandat la Consiliul Concurenţei, Chiriţoiu s-a remarcat printr-o serie de investigaţii declanşate împotriva unor giganţi ai pieţei precum OMV Petrom, OMV Petrom Marketing, Rompetrol Downstream, ENI România, MOL Petroleum şi Lukoil România, companii care au fost amandate  cu 880 milioane de lei, reprezentând 3% din cifrele de afaceri realizate în anul 2010.

În prealabil, Parlamentul aprobase reînnoirea mandatului lui Chiriţoiu  ca preşedinte al Consiliului şi a lui Otilian Neagoe pentru poziţia de vicepreşedinte, şeful sta­tului semnând şi decretul de numire a acestuia din urmă. Numirea membrilor Plenului Consiliului Con­curenţei se realizează de către preşedinte, la propu­nerea Colegiului Consul­tativ al Consiliului Concu­renţei, cu avizul Guver­nului şi după audierea candidaţilor în comisiile de buget – finanţe ale Parlamentului.

Chiriţoiu este doctor în economie (a absolvit ASE), dar şi medic (cu studii la Facultatea de Medicină Carol Davila). Are de asemenea studii de ştiinţe politice realizate la London School of Economics and Political Science (LSE).

Declaraţia sa de avere nu consemnează venitul salarial obţinut, ci indică doar că în 2014 a câştigat 10.000 de euro din chirii.

Pe parcursul primului mandat al lui Chiriţoiu, Consiliul Concurenţei a deschis 104 investigaţii şi a finalizat 101 de astfel de proceduri, iar amenzile aplicate între 2009 şi 2013 au totalizat 354 milioane de euro (1,5 miliarde de lei). În mandatul lui Chiriţoiu a fost aplicată cea mai mare amendă pe concurenţă din România mai multor companii din domeniul petrolier, în frunte cu OMV Petrom, pentru înţelegeri ce încălcau concurenţa.

La începutul acestui an, Consiliul Concurenţei a sancţionat patru retaileri - Metro Cash&Carry, Selgros, Mega Image şi Real - şi 21 de furnizori cu 35 mil. euro pentru fixarea preţurilor. În 2011, Consiliul Concurenţei a amendat companiile Orange şi Vodafone cu 147,9 milioane de lei (34,8 milioane euro) şi respectiv cu 120,3 milioane lei (28,3 milioane euro) pentru abuz de poziţie dominantă.