Topul oraşelor din România cu cele mai rapide conexiuni la Internet. Bucureştiul e lider, cu o viteză de download de 88 Mbps

Autor: Liviu Mihai 06.03.2015

Despre viteza internetului din România s-au spus numai lucruri bune în ultimii ani. Statisticile ne-au plasat în partea de sus a clasamentului, peste ţări cu care nu putem concura din alte puncte de vedere. Dar partea interesantă este că nu am stat pe loc nici în ultima vreme. Cei mai mari furnizori din România – RCS&RDS, UPC, Orange, Vodafone şi Telekom, au continuat să ridice ştacheta.

În acest context, este interesant de văzut cum stăm în prezent, du­pă ce furnizorii locali au introdus în oferte co­nexiuni şi mai rapide, atât pe partea de internet fix, cât mai ales de internet mobil, acesta din urmă devenind din ce în ce mai important atât pentru operatori, ca sursă de venit, cât şi pentru din ce în ce mai mulţii posesori de smart­phone-uri.

 

România - locul 5 în lume şi cea mai rapidă conexiune din regiune

Compania Ookla, cea care deţine cel mai folosit serviciu de testare a co­nexiunilor la internet, speedtest.net, oferă o serie de date pentru România, la finalul lunii februarie 2015. Astfel, România are o viteză medie pentru download de 61,8 Mbps, pentru conexiunile fixe şi 18 Mbps pentru cele mobile. Suntem pe locul 5, mult peste media mondială de 22,1 Mbps pentru conexiuni fixe şi 11,4 Mbps pentru conexiunile mobile.

Comparativ cu ţările vecine, avem cele mai rapide conexiuni fixe, iar în ceea ce priveşte conexiunile mobile suntem depăşiţi doar de Ungaria, care are 19,1 Mbps.

 

Oraşele cu cele mai rapide conexiuni din ţară

Previzibil, Bucureştiul deţine cea mai rapidă conexiune fixă, cu aproximativ 88 Mbps pentru download şi 36,5 upload. Iaşi şi Oradea sunt oraşele care urmează în top, cu 76,1 Mbps respectiv 72,6 Mbps.

Surprizele vin pe partea de co­nexiuni mobile, unde Capitala, cu 22,5 Mbps, este depăşită de mai multe ora­şe. Bacăul are cele mai rapide conexiuni mobile, cu 25,2 Mbps (download). Ploieştiul şi Sibiul au, de asemenea, co­nexiuni sensibil mai rapide decât Capitala. Această situaţie este mai mult decât surprinzătoare dacă ne gândim la investiţiile în reţelele 4G făcute în ultimii ani în Bucureşti.

 

 

Ce furnizori au cele mai rapide conexiuni

Performanţele conexiunilor în funcţie de furnizori nu sunt câtuşi de puţin surprinzătoare. RCS&RDS este câştigător detaşat pe partea de co­nexiuni fixe, unde se poate lăuda cu o medie de 93 Mbps. La polul opus se află Telekom, cu doar 24,6 Mbps, o conexiune fixă mai slabă decât conexiunile mobile ale principalilor operatori GSM.

La capitolul conexiuni mobile RCS&RDS, cu Digi.Mobil, se află la celălalt capăt al ierarhiei, cu doar 2,81 Mbps. Cu 27,9 Mbps, Orange ia primul loc, dar, la mare luptă cu Vodafone, care are o viteză medie de 26,75 Mbps.

În afara cazurilor în care se precizează că este vorba de anumite oraşe, toate celelalte cifre sunt medii naţionale.

Ar fi fost interesant de văzut şi cum stă fiecare furnizor în parte pe oraşe, dar Ookla nu oferă date concludente în acest sens. La unele oraşe nu sunt luaţi în calcul toţi furnizorii importanţi, în timp ce pentru alte oraşe sunt luaţi în considerare individual şi resellerii marilor furnizori. Ca idee însă, dacă am scoate din calcul resellerii, ar reieşi că, de exemplu, în Bucureşti RCS&RDS are o viteză medie de 138,77 pentru conexiunile fixe, urmat de UPC cu 88,31 Mbps şi Romtelecom (Telekom) cu 53,54 Mbps. Ne putem face o idee despre vitezele furnizorilor de internet din Capitală, dar nu putem avea pretenţia că cifrele sunt exacte.

Aşadar, nu am stat pe loc nici în ultima perioadă, iar conexiunile la internet din România, atât ca viteză, cât şi ca preţ, reprezintă unul din capitolele la care chiar avem cu ce ne lăuda. În special pe partea de broadband. Conexiunile mobile au încă loc de mai bine, deşi aici acoperirea este principala problemă, nu viteza.

Mai multe detalii pe www.go4it.ro