Dolarul se consolidează peste 4 lei. Creşterea de la începutul anului se apropie de 10%

Autor: Ciprian Botea 06.03.2015
Dolarul american s-a consolidat ieri peste pragul de 4 lei, pe care l-a depăşit în premieră în şedinţa de miercuri, în condiţiile în care şi-a continuat raliul faţă de euro pe pieţele externe şi s-a apropiat la o paritate de aproape 1,1 unităţi faţă de moneda europeană.

BNR a afişat un curs de schimb de 4,0228 lei/dolar, cu doi bani peste nivelul din ziua precedentă. Aprecierea dolarului faţă de leu a fost totuşi temperată de faptul că moneda naţională a câştigat teren faţă de de euro. Tranzacţiile cu dolari pe piaţa locală sunt reduse, iar cursul oficial este stabilit de banca centrală în funcţie de cotaţiile euro/dolar pe pieţele internaţionale şi leu/euro pe piaţa valutară de la Bucureşti.

Euro a atins ieri un minim al ultimilor 11 ani în faţa dolarului, investitorii fiind în aşteptarea şedinţei Băncii Centrale Europene (BCE) în care au fost anunţate detaliile planului de relaxare cantitativă (tipărirea de euro şi achiziţionarea de titluri de stat). BCE afişa ieri un curs de 1,1069 dolari/euro.

Faţă de leu euro a scăzut ieri cu aproape un ban şi a ajuns la 4,4454 lei/euro. Euro este cu aproape un procent sub nivelul de la finalul anului trecut. Comparativ, dolarul s-a apreciat cu 9% faţă de leu de la finalul anului trecut încoace, iar aprecierea din ultimul an este de peste 22%.

Practic, cine a pariat pe dolar în martie anul trecut a câştigat de şase ori mai mult decât în cazul în care şi-ar fi ţinut eco­no­miile într-un depozit bancar în lei, unde dobânda nu depăşeşte 3,5% pe an. Dobânda la de­po­zitele în dolari este de circa 1%.

Impactul aprecierii dolarului va fi resimţit în mod pozitiv şi de companiile locale care au exporturi pe piaţa americană sau pe pieţele din Asia şi Orientul Mijlociu, unde majoritatea tranzacţiilor sunt exprimate în dolari. Exporturile către aceste pieţe nu depăşesc însă 3% dintr-un total de 52 miliarde de euro, companiile locale fiind dependente de comenzile din Uniunea Europeană.

Unii analişti cred că aprecierea dolarului ar putea avea mai degrabă efecte negative la nivelul economiei locale, în condiţiile în care exporturile sunt reduse, iar importurile care ţin de zona de energie şi carburanţi sunt în dolari. De altfel, carburanţii au început să se scumpească în ultimele săptămâni, inclusiv ca un efect al aprecierii dolarului, care este moneda de referinţă a preţului barilului de petrol.

Aprecierea dolarului pe pieţele internaţionale vine în condiţiile în care SUA, cea mai mare economie mondială, se află în plină creştere economică, cu un plus de peste 2% anul trecut şi cu o scădere a şomajului spre nivelul de dinaintea crizei din 2008. Pe de altă parte, economia zonei euro stagnează, în principal din cauza restrângerii finanţărilor acordate de marile grupuri financiare europene.

Dolarul mai avusese un episod de apreciere în 2012, dar atunci s-a oprit la 3,8 lei pe piaţa locală şi la 1,2 euro pe pieţele internaţionale. Atunci, euro pierdea teren în faţa monedei americane în condiţiile în care criza datoriilor suverane ale Greciei ajunsese la apogeu, iar investitorii puneau în discuţie chiar integritatea zonei euro.