BNR: Companiile mici prind curaj să se împrumute, dar pe termen scurt

Autor: Liviu Popescu 06.03.2015
Cererea de credite din partea companiilor a consemnat o creştere la finalul anului trecut pe fondul majorării cererii din partea corporaţiilor, dar şi al numărului de solicitări mai mari din partea înteprinderilor mici şi mijlocii, care deocamdată se orientează doar pe finanţări pe termen scurt, potrivit unui sondaj realizat de BNR. Creditele pe termen scurt sunt de regulă pentru finanţarea nevoilor curente, nu pentru investiţii.
 
La nivelul întreprinderilor mici şi mijloci (IMM-uri), BNR menţionează că dinamica a fost mixtă, în condiţiile în care cererea de credite pe termen scurt a înregistrat “o creştere de amplitudine ridicată”, în timp ce împrumuturile pe termen lung s-au diminuat.
 
Pentru primul trimestru din acest an, BNR menţionează că băncile prognozează o creştere moderată a a cererii de credite din partea companiilor, în special pe fondul avansului cererii pentru împrumuturi pe termen lung din partea IMM-urilor. O problemă în creditarea IMM-urilor este reprezentată de costul mare al finanţării, care depăşeşte 10% în multe cazuri. IMM-urile au generat cele mai multe probleme cu creditele neperformante în perioada de criză, astfel că sunt percepute de bănci ca fiind mai riscante.