OTP Bank a revenit pe profit anul trecut, dar creditarea a stagnat

Autor: Ciprian Botea 09.03.2015
Deşi după trei luni era pe plus, în ultimul trimestru banca a avut o pier­dere mare din cauza unor provizioane supli­mentare.
 
OTP Bank, subsidiara locală a celui mai mare grup financiar ma­ghiar, a obţinut anul trecut un profit net de 11 mil. lei (2,5 mil. euro), comparativ cu o pier­dere de 62 mil. lei în 2013, pe fondul creşterii mar­jelor de dobânzi şi al scăderii costurilor cu provizioanele de risc.
 
Banca a avut însă o pier­dere în ultimul trimestru din cauza unor provizioane supli­mentare, legate cel mai proba­bil de procesul de curăţare a portofoliului de credite ne­per­for­mante, în condiţiile în care după primele nouă luni din 2014 raportase un câştig de aproape 35 mil lei. Volumul creditelor acor­date s-a di­minuat uşor cu 1% şi a ajuns la 6,1 mld. lei (1,4 mld. euro), maghiarii reuşind să-şi ma­joreze portofoliul doar pe segmentul corporate, în timp ce creditarea de retail s-a pră­buşit cu 10%. Veniturile nete din do­bânzi au crescut însă cu o treime, la 283 milioane de lei, în pofida erodării bilanţului de credite.
 
„Venitul net din dobânzi, principalul contri­butor la veniturile totale, s-a îmbunătăţit datorită creşterii ponderii în activele totale a creditelor de consum, care au rate de dobândă mai ridicate. Totodată, banca a luat în conti­nuare măsuri pentru reducerea cheltuielilor cu dobânzile“, se arată într-un raport publicat de grupul OTP pe bursa de la Budapesta.
 
Creditele neperformante au stagnat la nivelul de 1,1 mld. lei, adică 18% din totalul porto­foliului (pondere peste media sistemului bancar de 14% la sfârşitul anului trecut). Cheltu­ie­lile cu provizioanele s-au redus cu 22% la nivelul între­gului an, la 130 mil. lei. Cos-turile riscului a săltat însă cu  40% în ultimul trimestru faţă de perioada iunie-septembrie, astfel că rata de acoperire cu pro­vi­zioane a creditelor neper­for­mante a trecut de 80%.
 
Cheltuielile operaţionale au crescut uşor cu 1% şi au ajuns la 199 mil. lei, astfel că raportul cost/venit s-a diminuat cu şapte puncte procentuale, la 58%, dar se menţine încă peste media sistemului bancar. Da­torită creşterii cu două cifre a veniturilor din dobânzi şi comisioane, profitul opera­ţional al OTP Bank a crescut cu 35% şi a ajuns la 143 mil. lei.