Dolarul puternic a lăsat aurul fără strălucire

Autor: Roxana Pricop 09.03.2015

Cotaţia aurului a scăzut puternic vineri 6 martie, cu 2,3%, până la 1.168 dolari/uncia pe bursa de la Londra, investitorii retrăgându-se de pe acest activ al cărui avans din ultimii ani a fost alimentat în principal de politicile monetare relaxate, acum la final, ale băncii centrale a Americii.

Între cotaţia dolarului american şi cea a aurului există o corelaţie inversă: când dolarul se depreciază, aurul se scumpeşte. În acest an însă, dolarul s-a apreciat puternic faţă de euro, cu circa 11%, astfel că aurul a avut o evoluţie inversă: s-a ieftinit cu 3% în dolari.

Oprirea tiparniţei de bani de către banca centrală a Americii (Fed) şi iminenta creştere a dobânzilor în SUA i-au făcut pe investitori să îşi reducă expunerile pe aur, folosit mai degrabă ca un adăpost în momente în care pieţele financiare sunt volatile, iar economia mondială se zbate în recesiune.

„Încrezătoare în performanţa economiei, banca centrală americană se pregăteşte să anunţe prima creştere a dobânzii-cheie după 2006, după ce aceasta a rămas la zero în ultimii şase ani. Beneficiind de condiţii economice favorabile şi de dobânzi competitive, America va atrage tot mai mulţi investitori pe termen lung şi speculatori deopotrivă. Activele financiare denominate în dolar american vor deveni tot mai atractive şi, pentru prima dată într-o lungă perioadă de timp, banii se vor întoarce în sfârşit „acasă“ - în America“, a spus Mihai Nichişoiu, analist la casa de brokeraj Tradeville.

La Bucureşti, BNR a cotat gramul de aur la 155,68 de lei vineri 6 martie, cu aproape 8% mai scump decât la începutul anului. Deşi pe bursa de la Londra, unde se tranzacţionează în dolari, aurul este mai ieftin, aprecierea dolarului cu 10% în raport cu leul a ajutat metalul galben să fie pe plus pe plan local. Mai exact, întărirea dolarului în raport cu leul a acoperit deprecierea aurului raportată în dolari.