Ce înseamnă ascensiunea indicelui bursier Nasdaq: economia SF de acum 15 ani a devenit realitate

Autor: Bogdan Cojocaru 09.03.2015
Ascensiunea bursei electronice Nasdaq peste pragul de 5.000 de puncte, la cote nemaivăzute în ultimii 15 ani, reprezintă ajungerea la maturitate a „noii economii“ care făcea primii paşi în zilele bulei dotcom, adică trecerea economiei de la industrie la servicii, a afirmat Bob Greifeld, CEO al Nasdaq, citat de CNBC.

„Înseamnă exact ceea ce se vede: noua economie despre care vorbeam acum 15 ani a devenit adevărata economie“, a spus Greifeld. El a explicat că indicele Nasdaq acţionează ca un barometru al sănătăţii economiei. „Când te uiţi la indicele Nasdaq, vezi companiile care întreţin creşterea economică şi au cea mai bună poziţie pentru a duce economia mai departe“, a spus el. În timp ce unii analişti de pe Wall Street vehiculează ideea că pe bursă acţiunile companiilor de tehnologie au format o bulă speculativă, Greifeld crede că euforia din perioada boom-ului dotcom s-a transformat în putere reală de generare a veniturilor bazată de fundaţii solide.

„În primul rând trebuie să te uiţi la factorul de multiplicare a veniturilor. Dacă am avea acelaşi multiplu ca în anii 2000, astăzi Nasdaq ar fi la 30.000 de puncte, nu la 5.000 de puncte. Avem deci un set diferit de circumstanţe“, a explicat Greifeld. Acesta crede că biotehnologia este un sector care ar putea aduce mai multă creştere pe bursa Nasdaq.

„Aş scoate în evidenţă biotehnologia ca fiind o poveste măreaţă“, a spus el. Indicele Nasdaq Biotechnology a crescut deja cu 30% în ultimul an şi cu 200% din 2010. „Avem de găsit leac la aproximativ 10.000 de boli prin biotehnologie, astfel că este destul spaţiu de creştere.“