Netopia: Românii plătesc în proporţie de 15-25% cu cardul la comercianţii online

Autor: Ioana Nita 10.03.2015

Procentul de plată cu cardul va creşte în 2015 după aprobarea noilor reglementări locale dar şi europene.

Plăţile cu cardul în mediul online reprezintă în prezent între 15% şi 25% din totalul tranzacţiilor realizate la comercianţii care acceptă şi plata online în România, în timp ce în urmă cu cinci ani procentul era de doar 5%. Tendinţa de creştere se va menţine sau chiar va accelera pe parcursul anului datorită măsurilor legislative care urmează să fie luate, atât la nivel local, cât şi la nivelul Uniunii Europene, pentru a stimula utilizarea cardurilor bancare la efectuarea de plăţi, potrivit lui Antonio Eram, fondatorul şi directorul executiv al Netopia, unul dintre cei mai mari procesatori locali de plăţi online cu cardul.

„În 2010, când am început noi, plata cu cardul online reprezenta doar 5% din totalul tranzacţiilor (efectuate la comercianţii online - n.red.), iar în prezent a ajuns la 15-25%, în funcţie de cât de mult doresc comercianţii să promoveze plata cu cardul. Trendul este crescător şi probabil vom vedea creşteri semnificative şi anul acesta, dacă nu chiar extreme, datorită noii conjuncturi.“ În prezent, există la nivel local un proiect de lege cu privire la plafonarea plăţilor în numerar care va fi, cel mai pro­babil, aprobat în Parlament în sesiunea din primăvară-vară. Acesta face referire atât la valoarea plăţilor pe care le pot face per­soa­nele juridice, cât şi la încasările pe care le pot face agenţii economici de la persoane fizice. De asemenea, a menţionat Eram, este po­sibil ca tot în această primă­vară să fie votată o lege pentru stimularea plăţilor electro­­nice şi la nivelul întregii Uniuni Euro­pene.

„Prin noile regle­men­tări vor exista practic restricţii la plata cu cash în aşa fel încât să te trimită spre plata cu cardul. Totul se duce spre electronizare pentru că există o corelaţie între ponderea plăţilor electronice şi economia gri - cu cât cresc plăţile electronice şi cu cât scade economia gri”, a spus el.

Anul trecut, valoarea medie a tranzacţiilor online cu cardul procesate de Netopia s-a situat la 200 lei.