Moldovenii de la Trans-Oil ridică un siloz de 20.000 tone la Ţăndărei

Autor: Gabriel Razi 10.03.2015

Trans-Oil, afacerea milionarului gru­zino-american Vaja Jhashi şi cel mai mare grup de agrobusiness din Re­publica Moldova, va ridica un siloz ce poate stoca 20.000 de tone de seminţe olea­gi­noase în apropierea fabricii de ulei vegetal Ultex din Ţăndărei, pe care au achi­ziţionat-o anul trecut.

Construcţia aces­tui siloz va fi şi prima in­vestiţie făcută de la zero de mol­doveni pe piaţa ro­mânească, având în ve­dere că primul pas al Trans-Oil a fost făcut printr-o achiziţie. Moldovenii se alătură astfel valului de investitori străini care au ridicat silozuri şi magazii în ultimii ani pentru a se conecta astfel la fluxurile de materie primă de pe piaţa locală.

Fabrica Ultex, deţinută de moldo­veni, este vulnerabilă din punctul de vedere al capacităţilor de stocare a materiei prime, deţi­nând numai un siloz de 5.000 de tone tot în imediata apro­piere a fabricii din Ţăndărei.

Construcţia silo­zului de la Ţăndărei va reprezenta un punct de interes pentru fermierii din zonă, dar şi creş­terea concurenţei pe piaţa de achiziţie de seminţe oleaginoase în regiunea de sud-est, acolo unde operează şi rivalii de la Expur, Bunge sau Argus.