Şeful Prudential devine primul african care va conduce o bancă globală de investiţii, Credit Suisse

Autor: Anca Dumitrescu 10.03.2015

Preşedintele Credit Suisse, Urs Rohner, a declarat că directorul Brady Dougan va demisiona de la conducerea băncii elveţiene la sfârşitul lunii iunie, urmând să fie înlocuit de Thiam, fost ministru în guvernul Coastei de Fildeş care conduce din 2009 Prudencial, cea mai mare companie de asigurări din Marea Britanie în funcţie de capitalizarea de piaţă.

"Tidjane Thiam, un lider puternic şi distins, cu o experienţă impresionantă în industria serviciilor financiare internaţionale, va prelua şefia băncii", afirmă Rohner într-un comunicat citat de Reuters.

La baza deciziei de numire a lui Thiam se află experienţa sa internaţională, în special în domeniul administrării averilor şi activelor şi a dezvoltării unor noi pieţe, a adăugat Rohner.

Thiam nu a mai condus o bancă, dar experienţa sa în relaţiile cu autorităţile de reglementare este considerată un avantaj de către acţionari şi analişti, având în vedere noile reguli introduse la nivel internaţional după criza financiară.

Originar din Coasta de Fildeş, Thiam a plecat din ţară după prpducerea unei lovituri de stat şi s-a angajat la firma de consultanţă McKinsey, în Paris.

Brady Dougan s-a confruntat cu apeluri pentru demisia sa încă de anul trecut, când Credit Suisse a acceptat plata a 2,5 miliarde de dolari într-un acord cu autorităţile americane pentru închiderea unei investigaţii privind sprijinul acordat unor cetăţeni americani pentru eludarea fiscului prin intermediul unor conturi secrete.

Americanul Brady Dougan va pleca de la Credit Suisse după 25 de ani de activitate în cadrul băncii şi opt ca director general, timp în care a fost unul dintre cei mai bine plătiţi bancheri, cu un salariu care a atins la un moment dat 90 de milioane de franci elveţieni (91 milioane dolari).

Prudential a confirmat plecarea lui Thiam, odată cu raportarea unei creşteri de 14% a profitului operaţional în 2014. Compania a analizat deja un număr de candidaţi externi şi interni pentru înlocuirea directorului general.

Acţiunile Prudential au fost suspendate de la tranzacţionare la bursa din Hong Kong, înainte de acest anunţ. Acţiunile Prudential s-au apreciat cu 200% la bursa din Londra, sub conducerea lui Thiam, cu mult peste creşterea de 36% înregistrată de indicele FTSE.

Dougan este unul dintre cei trei directori generali de bănci care se mai află încă în funcţie în urma crizei financiare, alături de şeful JP Morgan, Jamie Dimon, şi Lloyd Blankfein, CEO la Goldman Sachs.