Retrospectiva celor mai mari tranzacţii din ultimii 15 ani

Autor: Ioana David 11.03.2015

Piaţa locală de fuziuni şi achiziţii s-a schimbat radical în ultimii 15 ani trecând de la o perioadă efervescentă, bogată în deal-uri, când valorile de tranzacţionare erau de ordinul a 5-6 mld. euro, la perioada de criză, când abia dacă se mai pot cumula deal-uri de 1-1,5 mld. euro.

De la marile privatizări, România a trecut la deal-uri din imobiliare, la vânzările în insolvenţă sau la exit-uri ale unor investitori care au decis să renunţe la pariul pe care l-au făcut iniţial. Scăderea pieţei de M&A a reconfigurat şi serviciile de consultanţă. Echipele s-au redimensionat, iar serviciile au fost adaptate la noua realitate.

Care au fost etapele în evoluţia pieţei de fuziuni şi achiziţii din intervalul 2000 –2014? Care au fost cele mai mari tranzacţii realizate în ultimii 15 ani? Cum s-au adaptat consultanţii şi avocaţii? Încotro se îndreaptă piaţa de M&A?

Toate aceste teme, dar şi altele, vor fi dezbătute în cadrul evenimentului ZF TOP TRANZACŢII, care va avea loc pe 31 martie în Capitală şi care va aduce la aceeaşi masă actorii din spatele celor mai mari deal-uri – vânzătorii, dar şi cei care au avut curajul să cumpere – consultanţii, avocaţii, managerii din industria de private equity dar şi antreprenori care se gândesc să facă acest pas.

Cu ocazia evenimentului ZF lansează catalogul TOP TRANZACŢII, care prezintă cele mai mari deal-uri din 2014, dar şi din primele luni ale acestui an. Activitatea de fuziuni şi achiziţii a dat semne de revigorare în ultimul an, iar consultanţii vorbesc pe un ton optimist despre 2015.

România a prins însă foarte puţin din boom-ul de la nivel internaţional, iar 2014 s-a dovedit a fi cel mai încins an din 2007 încoace. Pe final de an 2014, Financial Times nota că megadeal-urile au explodat pe piaţă, în condiţiile în care ratele mici ale dobânzilor şi creşterea preţurilor acţiunilor pe bursă au facilitat încheierea a numeroase tranzacţii în industrii precum farma, IT sau media.

Mai multe detalii despre evenimentul ZF TOP TRANZACŢII se pot găsi pe pagina http://evenimente.zf.ro/ Forumul ZF de fuziuni şi achiziţii. Revine apetitul pentru M&A?