Burcea, Paralela 45: E incredibil că din Europa nu vine nici măcar un charter în România. Ne trebuie o strategie clară pentru a atrage turişti străini

Autor: Mădălina Panaete 11.03.2015

România are nevoie de o stra­te­gie clară pentru a atrage turişti străini şi trebuie să pro­moveze în străinătate un segment de nişă, în condiţiile în care litoralul ro­mânesc nu pre­zintă o atracţie din cauza preţurilor mai mari decât în Grecia sau Bulgaria, consideră Alin Burcea, proprietarul agenţiei de turism Paralela 45.

„Trebuie să ai un concept bine închegat pentru cel puţin trei ani. Putem promova orice vrem din România, dar avem nevoie de o strategie unitară. Trebuie să ştim ce promovăm şi cum promovăm. Nu putem ieşi în faţă cu litoralul pentru că nu este ieftin şi la acest capitol ne bat alţii, munte avem, dar nu avem zăpadă mereu. Hai să ieşim pe o nişă: pe Dracula, pe Deltă, pe natură“, a declarat într-un interviu acordat ZF Alin Burcea, care a pus bazele agenţiei Paralela 45 în urmă cu 25 de ani.

Compania a încheiat anul trecut cu afa­ceri de 40 mil. euro şi este pre­zentă în ţară cu 39 de agenţii şi în Chişinău cu o unitate.

Alin Burcea este printre primii antre­prenori din domeniul turismului şi crede că în România nu există niciun sprijin pentru agenţiile care aduc străini, singurul lucru care mai ajută fiind scăderea TVA.

„Pe partea de incoming nu există niciun sprijin în afară de participarea gratuită la târ­guri. Alte avantaje nu sunt. Pe de altă parte sunt 20-25 de agenţii care aduc turişti străini în România şi 1.500 de agenţii care tran­s­portă români. Ar trebui neapărat să avem un avantaj fiscal prin care să ajuţi aceste agenţii“, consideră Burcea, care este şi vice­preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agen­ţiilor de Turism din România (ANAT).

Pe de altă parte, el crede că este o mare pro­blemă faptul că în România nu vin curse charter din străinătate, ci doar invers. „A venit în 2014 un singur charter pe litoral din Israel. E incredibil cum din Europa noi nu avem nici măcar un charter care să vină în România.“ Alin Burcea crede că, din totalul de 1,5-1,9 milioane de străini care apar în statistici, doar 700.000 chiar au venit în Ro­mâ­nia în scop turistic.

 

Mai mulţi turişti care cumpără în early booking

Alin Burcea spune că înscrierile timpurii (early booking) pentru vacanţele de anul acesta au început să se facă încă din 15 noiem­brie.

„Dacă acum şapte ani cineva îmi spunea că se vor cumpăra vacanţe atât de devreme nu credeam, spuneam că în martie începe lumea să ia vacanţe. Avem turişti atât pentru România, cât şi pentru străinătate care se înscriu din noiembrie – decembrie. E nor­mal, mai ales că pentru Antalya de exemplu ai reducere de 40-50% din preţ.“