Cum puteai să câştigi 27% în doi ani cu risc zero

Autor: Roxana Pricop 11.03.2015

Un investitor a vândut ieri pe bursă un pachet de o mie de titluri de stat pentru suma de 12 milioane de lei la un preţ de 11.525 lei/unitate, cu 15% mai mare decât preţul la care aceste titluri au fost emise în martie 2013.

Presupunând că respectivul investitor a cumpărat aceste titluri în martie 2013, având în vedere că nu s-a făcut decât o tranzacţie cu aceste instrumente din momentul emisiunii, rezultă că în doi ani investitorul a câştigat 15% doar din aprecierea preţului. Aprecierea preţului a fost alimentată de scăderea dobânzilor titlurilor de stat până la minimul de 2,5% pe an în prezent, comparabil cu o dobândă de 5,75% în 2013, momentul emisiunii titlurilor. O posibilă creştere însă a dobânzilor în vi­itor va duce la scăderea preţului titlurilor.

La randamentul de 15% din variaţia de preţ se adaugă şi cele două cupoane de 5,75% pe an încasate în 2013 şi în 2014, deci un plus de 11,5%. Astfel, randamentul total al investitorului se ridică la 26,5% în perioada cuprinsă între martie 2013, când Ministerul Finanţelor a emis respectivele titluri, şi 10 martie 2015, când titlurile au fost vândute.

Acest câştig a fost obţinut în condiţii de risc extrem de redus şi se situează peste aprecierea de 23,6% marcată de indicele BET, principala referinţă a bursei de la Bucureşti, în acelaşi interval însă în condiţii de risc ridicat. Randamentul adus de aceste titluri de stat (simbol bursier B2004A) este cu mult peste dobânda adusă de un depozit bancar de circa 10% din 2013 până în prezent. Respectivele titluri de stat au scadenţa în 2020.

Titlurile de stat listate la bursă sunt asemenea unor comori bine ascunse. Majoritatea au valori nominale mari, de 10.000 de lei, fiind astfel greu accesibile investitorilor de retail. Tranzacţiile pe piaţa secundară sunt extrem de puţine şi din cauză că sunt remunerate cu dobânzi atrăgătoare, iar puţini sunt dispuşi să renunţe la ele. Singura şansă de a le cumpăra este piaţa primară, unde au loc emisiunile, care este însă dominată de bănci şi de fonduri de investiţii.

Băncile, fondurile mutuale şi clienţii de private banking sunt principalii investitori de titluri de stat.

Scăderea dobânzilor până la minime istorice, care a generat o creştere a preţului, i-a tentat pe unii investitori să îşi marcheze în ultimele săptămâni profiturile pe titluri de stat cumpărate în urmă cu câţiva ani.

În ultimele săptămâni au crescut tranzacţiile cu titluri de stat. Pe 9 martie au avut loc două tranzacţii în valoare de 13,3 milioane de lei cu titluri de stat emise în 2012 cu maturitate de trei ani şi remunerate cu un cupon fix de 5,8% pe an.

O şansă pentru investitorii de retail de a obţine o investiţie destul de exclusivistă ar putea apărea în următoarele luni. Ministerul Finanţelor pregăteşte o emisiune de titluri de stat pentru populaţie la o valoare nominală de 1.000 de lei, însă dobânzile vor fi mici, de circa 2% pe an.

Emisiunea ar putea avea loc în aprilie-mai şi va fi listată la bursa din Bucureşti.