Germania limitează chiriile pentru a-i linişti pe alegători

Autor: Sebastian Tănase 11.03.2015

Politicienii germani încearcă să domolească prin limitarea mărimii chiriilor frustrarea produsă alegătorilor de creşterea costurilor cu locuinţa, scrie Financial Times. 

Camera inferioară a parlamentului german a promulgat o lege care interzice proprietarilor de locuinţe vechi să majoreze chiriile cu mai mult de 10% peste media la nivel local în zonele în care este penurie de locuinţe.

Chiriile s-au majorat cu până la 40% din 2007 în oraşe precum Berlin, Hamburg, München şi Frankfurt.

„Locuinţa nu ar trebui considerată un bun de lux, iar chiriile nu vor mai creşte la fel de rapid ca înainte“, a afirmat ministrul justiţiei Heiko Maas.

Circa 47% dintre nemţi sunt chiriaşi, cea mai mare proporţie după Elveţia, potrivit datelor Eurostat. În Berlin, o combinaţie de chirii reduse şi vaste spaţii comerciale lăsate neocupate după colapsul industriei est-germane a contribuit la transformarea capitalei într-o scenă înfloritoare a cluburilor de distracţie şi un centru al start-up-urilor de tehnologie. Însă oraşul a devenit victima propriului succes. Cererea de locuinţe a eclipsat oferta în condiţiile în care din 2010 până în prezent piaţa imo­biliară a adăugat 15.500 de locuinţe, în timp ce populaţia a crescut cu aproape 150.000 de persoane. Astfel chiriile au crescut cu aproape o treime din 2011. Spre exemplu, chiria medie în Mitte, centrul capitalei, este de 14 euro pe metrul pătrat.

Acelaşi trend se poate observa şi în alte oraşe germane. În Munchen, oraşul german cu cea mai rapidă creştere a populaţiei şi cu una dintre cele mai reduse rate ale şomajului, scumpirea chiriei a depăşit rata inflaţiei în fiecare an începând cu 2004.

Deşi nici în cele mai căutate şi centrale cartiere nemţeşti preţurile chiriilor nu sunt la fel de mari cum sunt în alte metropole europene, cum ar fi Londra, tradiţia ca locuinţele să fie oferite la preţuri accesibile a pus presiune asupra politicienilor germani.

Construcţiile noi sunt scutite de la noile reguli după ce constructorii au făcut lobby pentru a nu li se aplica legea, motivând că multe proiecte ar fi fost oprite dacă se cunoştea de la bun început această iniţiativă.

„Aceasta este o zi bună pentru cei ce locuiesc cu chirie în Germania. Important este că acum există un cadru legal care pune capăt chiriilor excesive“, a afirmat directorul Asociaţiei Chiriaşilor din Germania, Lukas Siebenkotten.

Guvernul de la Berlin estimează că de noua lege introdusă vor beneficia aproximativ 400.000 de chiriaşi în fiecare an.

O mare parte dintre nemţi aleg să locuiască cu chirie din cauza dificultăţilor pe care aceştia le întâmpină în obţinerea unui credit ipotecar. Astfel, instituţiile financiare din Germania care acordă credite ipotecare cer garanţii de minim 20%, iar majoritatea împrumuturilor se fac pe termen lung la dobânzi fixe care descurajează specula. De asemenea, un alt impediment îl reprezintă regimul fiscal deoarece achiziţiile imobiliare sunt taxate cu peste 5% în majoritatea regiunilor Germaniei. Spre comparaţie, guvernul din Marea Britanie taxează cu doar 2%  achiziţiile imobiliare de peste 125.000 de lire sterline (175.000 euro).