Declaraţia istorică din Cipru a şefului BCE: Zona euro a ieşit din criză, iar economia îşi revine hotărât. Puteţi relua investiţiile

Autor: Bogdan Cojocaru 10.03.2015

Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene, instituţia care de luni a lansat cel mai vast program de stimulare economică din istoria zonei euro, a transmis săptămâna trecută de la Nicosia (Cipru) un mesaj clar: economia uniunii monetare a depăşit criza şi este adusă cu ajutorul injecţiei de cash pe calea unei reveniri serioase.



Şi alţi lideri europeni, printre care preşedintele Franţei François Hollande, au declarat că revenirea economică este „aici“, doar că este prea firavă pentru a se vedea clar. În Franţa revenirea încă nu se vede limpede, dar, spre deosebire de Hollande, Draghi este luat cât se poate de în serios de investitori. Doar cu promisiunea că BCE va face tot ceea ce-i stă în putere pentru a salva euro, italianul Draghi i-a ţinut în frâu pe speculatorii de pe pieţe. Acum, superprogramul de achiziţii de obligaţiuni de peste 1.000 de miliarde de euro lansat de BCE luni, în pofida reticenţei din Germania, este garantul suprem al promisiunii lui Draghi. 

În pofida riscurilor geopolitice pe care le aduc Grecia şi războiul din Ucraina, economiştii BCE cred că zona euro poate lăsa în urmă anii de stagnare economică provocată de criză, scrie Financial Times. Ei se aşteaptă ca economia zonei euro să avanseze cu 1,5% anul acesta, cu 1,9% în 2016 şi cu 2,1% în 2017. Estimările sunt mai optimiste decât cele din urmă cu trei luni.

De la inflaţie la şomaj şi creştere a PIB, datele macroeconomice le justifică optimismul.

 

Semne

Încrederea investitorilor şi a analiş­tilor în economia zonei euro a urcat în martie la maximul ultimilor şapte ani şi jumătate mulţumită optimismului produs de achi­zi­ţiile de către BCE de datorii ale statelor din zona euro. Optimismul eclipsează îngri­jo­ră­rile provocate de turbu­lenţele din Grecia. Un indicator al încrederii realizat de compania de cercetare a pieţei Sentix este la cel mai ridicat nivel din august 2007, potrivit Reuters.

„Economia zonei euro arată semne clare de viaţă“, a spus şeful Sentix, Manfred Huebner. El a precizat că preţurile reduse ale petrolului şi deprecierea euro ajută economiile să-şi revină, iar yieldurile scăzute ale obligaţiunilor (costurile de finanţare ale unui stat sau ale unei companii) au un impact la fel de pozitiv precum cel al abundenţei de lichiditate pentru bănci şi economia reală.

De asemenea, o analiză a sondajelor Reuters arată că mai mult de jumătate din rapoartele economice publicate de la începutul anului, precum şi datele referitoare la cele mai mari patru economii ale zonei euro, au fost mai optimiste decât aşteptările.

Numărul de şomeri din zona euro s-a redus cu 140.000 în ianuarie, ceea ce a tras rata şomajului în jos, la 11,2%, cel mai redus nivel din aprilie 2012. Şomajul a scăzut în 24 de ţări din UE.

În plus, s-au calmat temerile privind căderea zonei euro într-o spirală defla­ţionistă. Inflaţia a accelerat de la -0,6% în ianuarie la -0,3% în februarie. Dacă din calcul sunt excluse energia, care s-a ieftinit datorită prăbuşirii preţurilor petrolului, şi alimentele, inflaţia ar fi pozitivă.

În Irlanda, unde criza aproape că a dărâmat sistemul bancar şi au fost introduce măsuri drastice de austeritate, activitatea din industria a înregistrat în februarie cel mai rapid ritm de creştere din 1999. Însă în Franţa indicatorul a scăzut.

PIB-ul zonei euro, indicatorul suprem al revenirii, a crescut cu 0,3% în ultimul trimestru al anului trecut. Cheltuielile de consum şi investiţiile s-au majorat cu 0,4%. Exporturile au avansat cu 0,8%.

Spania, un alt stat în care criza a lovit puternic, cunoaşte primele creşteri ale preţurilor locuinţelor de când s-a prăbuşit piaţa imobiliară.

Majorarea de 3,4% a salariilor obţinută recent de uniunea sindicală IG Metall, una dintre cele mai puternice din Germania, sugerează o contribuţie mai mare a cheltuielilor populaţiei la creşterea celei mai mari economii europene. Şomajul în Germania este la minimul de după reunificarea ţării. În ianuarie, vânzările cu amănuntul din Germania au crescut puternic, cu 2,9%. La nivelul zonei euro, indicatorul a avansat cu 1,1% după ce în ultimul trimestru din 2014 a înregistrat cea mai bună performanţă din 2006.

Creşterea masei monetare aflate în circulaţie în zona euro a accelerat în ianuarie la cel mai rapid ritm din aprilie 2009. Creditarea sectorului privat a revenit pe plus.

 

70% creştere pentru bursele europene

Cu toate că raportată la multe standarde revenirea economiei zonei euro pare slabă, acţiunile de pe bursele europene ar putea creşte cu până la 70% până la sfârşitul anului 2016, potrivit băncii americane Citigroup.

„Acţiunile europene oferă investitorilor o revenire istorică a randamentelor în comparaţie cu cele ale obligaţiunilor suverane şi corporate“, se arată într-o analiză a Citigroup preluată de CNBC. Analiştii Citigroup au explicat că acţiunile europene nu au mai fost niciodată în ultimii 50 de ani atât de ieftine în comparaţie cu creditul.

Obligaţiunile multora dintre statele din zona euro se tranzacţionează, sub presiunea achiziţiilor de active ale BCE, la yielduri aflate la minime istorice, unele chiar la yielduri negative. Analiştii Citigroup cred că aceste rate nu vor rămâne la nesfârşit atât de jos, dar că în următorii cinci ani se vor situa la niveluri reduse în comparaţie cu ultimele două decenii.

Analiştii de la Julius Baer sunt la fel de optimişti. „Euro este pe o traiectorie descendentă, dar preţurile activelor europene sunt în creştere. Profituri mai bune decât aşteptările şi planurile de majorare a investiţiilor în capital ale unor companii precum Carrefour, Aviva şi Friends Life sunt o dovadă tangibilă că economia europeană a atins anul trecut cel mai de jos nivel, iar acum îşi revine“, se arată în analiza Julius Baer. Economiştii băncii elveţiene cred că aceste condiţii, la care se adaugă stimulentul monetar uriaş oferit de BCE, dau un impuls „decent“ economiei zonei euro.