Cel mai slab început de an pe piaţa valutară din 2008 încoace

Ziarul Financiar 11.03.2015
Tranzacţiile de pe piaţa valutară de la Bucureşti au înregistrat un volum mediu zilnic de 1,3 mld. euro în ianuarie şi februarie, cu 25% sub nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, pe fondul interesului tot mai scăzut manifestat de investitorii străini pentru activele denominate în lei. Piaţa valutară este practic la minimul ultimilor opt ani, chiar şi sub nivelul din 2009-2010, când economia se afla în plină criză, potrivit datelor BNR.

Cursul de schimb a evoluat într-un interval mai amplu, între 4,4 şi 4,5 lei/euro în lunile ianuarie şi februarie, după ce în toamna anului trecut se stabilizase în jurul nivelului de 4,45 lei/euro.

„Gradul ridicat de volatilitate al pieţei valutare a fost generat de repoziţionarea investitorilor străini (date fiind crizele din Rusia şi Grecia) şi de informaţiile macroeconomice interne (şedinţa de politică monetară a BNR)“, scriu într-un raport analiştii Băncii Transilvania. BNR a redus în februarie dobânda-cheie la lei la un minim istoric de 2,25% pe an.

Scăderea în termeni nominali a tranzacţiilor zilnice pe piaţa valutară a fost de circa 440 mil. euro în ianuarie şi februarie. Scăderea este de 600 mil. euro faţă de maxi­mul atins în primele două luni din 2008. Tranzacţiile şi-au revenit uşor în februarie, cu o creştere de 6% comparativ cu prima lună a anului, dar faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut scăderea este de peste 20%.

Pe parcursul anului 2014 se înregistrase o volatilitate ri­di­cată a tranzacţiilor pe piaţa valutară, maximul fiind atins în luna ianuarie, respectiv 1,7 mld. euro. Tran­zac­ţi­ile au scăzut însă în a doua jumătate a anului, de exem­plu, noiembrie fiind cea mai slabă lună din ultimii şase ani.

Declinul tranzacţiilor din a doua jumătate a anului trecut a reflectat interesul scăzut al investitorilor străini pentru activele în lei, dar a fost şi un efect al lipsei de lichiditate în valută din sistemul bancar. La începutul anului trecut, piaţa valutară fusese mai agitată în contextul intensificării activităţii investitorilor străini pe piaţa titlurilor de stat.

Tranzacţiile pe piaţa valutară sunt efectuate în mare parte în moneda europeană, operaţiunile cu dolari sau alte valute fiind nesemnificative. În fiecare zi, băncile cumpără şi vând valută fie în relaţie cu clienţii lor, fie între ele pentru a-şi regla poziţiile.

Statisticile BNR cuprind tranzacţiile spot (la vedere), dar şi pe cele de tip swap. Prin operaţiunile swap, băncile locale cedează jucătorilor străini leii pe care îi deţin în exces şi obţin euro şi astfel îşi finanţează portofoliile mari de credite în valută.