Cum „încurajează“ bancherii economisirea. Dobânzile scad sub 2% şi la depozitele pe un an

Autor: Ciprian Botea 11.03.2015

Un client care depune 10.000 de lei la bancă pe un an mai primeşte la scadenţă maximum 300 de lei şi doar dacă alege o bancă de talie mică, precum TBI Bank sau Romanian International Bank (RIB), care încearcă să-şi creeze o bază de clienţi, în timp ce banii depuşi la o bancă mare, ca Raiffeisen, UniCredit sau BCR, aduc un câştig net de 140-180 de lei.

Dobânzile nominale la un depozit în lei cu scadenţa la un an variază între 1,75% (la Raiffeisen) şi 3,65% pe an (la RIB).

Mai multe bănci de talie mare au coborât sub 2% cu dobânzile la depozitele pe una sau trei luni (măsură prin care vor să descurajeze econo­misirea pe termen scurt), dar austriecii de la Raiffeisen sunt primii care iau decizia radicală de a plăti sub 2% pe an şi clienţilor care îşi ţin banii la bancă timp de un an, indi­fe­rent de sumă.

La nivelul pieţei, dobânda la depozitele cu scadenţa între şase luni şi un an era de circa 3,3% pe an la finalul lunii ianuarie, potrivit ultimelor date disponibile.

Pentru depozitele între o lună şi trei luni, dobânda medie era la 2,5% pe an. Deşi dobânzile au scăzut vizibil, clienţii continuă să constituie depozite, volumul total fiind de 139 miliarde de lei în ianuarie, în creştere cu 7,5 miliarde de lei în ultimul an.