Dafora contestă amenda Concurenţei pentru trucarea licitaţiilor Romgaz

Autor: Radu Bostan 12.03.2015

Dafora Mediaş (simbol bursier DAFR), companie controlată de Gheorghe Călburean, va ataca în instanţă amenda de 3,9 milioane de lei primită de la Consiliul Concurenţei pentru presupusa trucare a unor licitaţii pentru servicii de foraj organizate de producătorul de gaze naturale Romgaz (SNG).

Consiliul Concurenţei a anunţat în luna ianuarie că a decis să sancţioneze patru companii de foraj cu amenzi de 3 milioane de euro pentru comportament anticoncurenţial într-o serie de licitaţii organizate de Romgaz între iunie 2008 şi octombrie 2009.

Companiile care împreună deţineau la acel moment 70% din piaţă erau Dafora, Foraj Sonde Craiova (FOSB), Foraj Sonde Mureş (FOSP) şi Aquafor International, o firmă controlată de grupul Upetrom, între timp desfiinţată.

WikiZF: Profilul companiei Dafora Mediaş

„Prin această decizie s-a dispus sancţionarea Dafora cu amendă contravenţională în sumă de 3,9 milioane de lei, reprezentând 2,52% din cifra de afaceri realizată în anul 2013. Considerăm decizia ca fiind nefondată şi nelegală“, a informat ieri compania.

Decizia Concurenţei va fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

WikiZF: Profilul companiei Romgaz

În urma investigaţiei, Foraj Sonde Craiova a fost amendată cu 3,9 milioane de lei, Foraj Sonde Mureş cu 3,7 milioane de lei şi Upetrom 1 Mai cu 1,3 milioane de lei. Forseco, o firmă controlată de grupul american Weatherford, a primit clemenţă deoarece a colaborat cu Consiliul Concurenţei, furnizând „probele încălcării legii concurenţei“, spunea autoritatea în luna ianuarie.

Dafora a încheiat anul trecut cu venituri de 198 milioane de lei, în creştere cu 25% faţă de 2013, şi un profit net de 4,6 milioane de lei, faţă de pierderi 149,8 milioane de lei în 2013. Cotaţia acţiunilor DAFR, care nu a fost influenţată de anunţul de ieri, este în creştere cu 14% de la începutul anului.