Conducerea SIF Oltenia, cea mai darnică cu acţionarii: 73% din profit propuse pentru dividende

Autor: Roxana Pricop 12.03.2015
Consiliul de administraţie al SIF Oltenia (SIF5), în frunte cu Tudor Ciurezu, a anunţat ieri pe bursă propunerea de dividend pentru anul în curs, acţionarii urmând să încaseze o sumă brută de 0,12 lei/acţiune, în cuantum total de 69,6 milioane de lei, din profitul raportat de societate anul trecut.
 
Suma propusă spre recompensare acţio­narilor reprezintă 73% din profitul de 94,8 milioane de lei pe 2014, aceasta fiind cea mai ridicată rată de distribuţie din rândul SIF-urilor care şi-au comunicat planurile de dividend până în prezent. Anul trecut, rata de distribuţie la SIF5 a fost de 70% din profit.
 
Conducerea SIF Transilvania (SIF3) a propus un dividend brut de 0,0125 lei/acţiune din profitul realizat anul trecut, reluând astfel recompensarea acţionarilor după o pauză de un an. Suma totală propusă spre dividende reprezintă 49% din profitul net de 54,8 milioane de lei înregistrat în 2014.
 
SIF Moldova (SIF2) vrea să recom­pen­seze acţionarii cu dividende de 22% din profitul record de 237 de milioane de lei raportat anul trecut. Alte 52 de milioane de lei din profit ar urma să intre la majorarea capitalului so­cial, iar investitorii să primească acţiuni gratuite în raport de 1 la 1. SIF2 mai cere acordul acţionarilor pentru a răscumpăra 1% din acţiuni.
 
Dividendele propuse de SIF Oltenia oferă un randament de 7% raportat la cel mai recent preţ din piaţă, faţă de un randament al dividendului de 4% la SIF Transilvania şi de circa 5% la SIF Moldova. Anunţul dividen­delor a ajutat acţiunile SIF5 să îşi reducă scăderea în şedinţa de ieri, de la minus 1,7% până la un minus de sub 1%.
 
Acţionarii vor vota propunerea de divi­dend a conducerii SIF Oltenia în AGA din 28 aprilie. Tot atunci, aceştia  vor alege un admi­nis­trator cu mandat definitiv până în 2017.