ASF blochează majorarea de capital al Nuclearelectrica, contestată de Fondul Proprietatea

Autor: Radu Bostan 11.03.2015

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a blocat majorarea de capital realizată la Nuclearelectrica (simbol bursier SNN) prin aportul aproape exclusiv al Ministerului Energiei până la rezolvarea litigiului cu Fondul Proprietatea (FP), acţionar minoritar care a contestat operaţiunea.

ASF a blocat pentru două săptămâni transferul a 19,4 milioane de acţiuni emise ca urmare a majorării de capital al producătorului de energie.

Rolul operaţiunii era de a recunoaşte cheltuielile realizate de stat pentru construcţia Unităţii 2 a centralei de la Cernavodă, astfel că Ministerul Energiei, acţionarul majoritar, a subscris 19,4 milioane de acţiuni la preţul nominal de 10 lei, cu 25% mai mare decât preţul din piaţă al acţiunilor SNN.

Fondul Proprietatea nu a luat parte la majorarea de capital, ci a încercat să blocheze operaţiunea, mai întâi votând împotrivă în adunarea generală a acţionarilor (AGA), iar apoi printr-o acţiune în instanţă. Pe 23 ianuarie, Tribunalul Bucureşti a respins cererea Fondului de suspendare a hotărârii AGA de majorare a capitalului, dar Fondul a făcut apel pe 27 ianuarie, arată portalul instanţelor de judecată.

Apelul se va judeca la Curtea de Apel Bucureşti pe 21 aprilie 2015, potrivit datelor de pe portalul instanţelor de judecată.