Teama că Free va reduce tarifele cu 50% a dus la scăderea acţiunilor Orange şi Bouygues

Autor: Ioana Nita 12.03.2015

Preţul acţiunilor celor mai mari operatori de telecom din Franţa au scăzut după ce compania „low-cost” Free a anunţat că se pregăteşte să reducă tarifele pentru mai multe dintre ofertele sale. Cotaţia acţiunilor Orange, cel mai mare operator de telefonie mobilă din Franţa după numărul de clienţi, a scăzut cu 5,8% luni după-amiază, cea mai mare scădere dintr-o zi din ultimii trei ani.

De asemenea, preţul acţiunilor Bouygues, al treilea cel mai mare jucător de pe piaţa telecom franceză, s-a redus cu 3,5%, în timp ce cotaţia acţiunilor Iliad, grupul controlat de miliardarul Xavier Niel care deţine operatorul Free, s-a redus cu peste 4%. Prăbuşirea cotaţiilor a venit după ce, Niel, care a izbucnit războiul preţurilor pe piaţa telecom din Franţa după lansarea Free, a spus că urma să susţină o conferinţă de presă marţi dimineaţă.

Conform unor surse din presa franceză, antreprenorul plănuia reducerea cu 50% a oferte de 19,99 euro pentru abonamentul de telefonie mobilă - o mişcare despre care analiştii spun că va provoca un nou război al preţurilor pe piaţa telecom. Însă, Niel a surprins presa franceză, prezentând ieri în cadrul conferinţei un “set-top box” (decodor), care va folosi sistemul de operare Android de la Google.