BCR reduce sub 6% dobânzile fixe la creditele ipotecare în lei

Autor: Liviu Popescu 12.03.2015
BCR, cea mai mare bancă locală, a redus la 5,95% şi respectiv 5,25% pe an dobânda fixă la creditele imobiliare cu costuri iniţiale fixe pe zece şi respectiv cinci ani. Totodată, la creditele cu dobândă fixă pe cinci ani, marja peste Robor la 6 luni aplicată după perioada iniţială a fost redusă de cu aproape un punct procentual, la 3%.

„BCR deţine o cincime din cota de piaţă a creditelor nou acordate şi vrem să consolidăm această poziţie”, spune Dana Demetrian, vicepreşedinte responsabil cu segmentul de retail în cadrul băncii.

Creditul cu dobândă fixă în primii zece ani fusese lansat la începutul acestui an, fiind primul pe piaţa locală, deşi pe pieţele dezvoltate din vest astfel de produse, care să ferească clienţii de volatilitatea dobânzilor, sunt obişnuite.

Dana Demetrian spune că o cincime din clienţii noi optează pentru acest tip de credit.

Şi BRD, a doua bancă din sistem, a in­trodus anul trecut dobânda fixă de 4% pe an la euro timp de şapte ani, însă cu condiţia ca avansul plătit de client să fie de minimum 25% din preţul imo­bi­lului.

De asemenea, Banca Transilvania practică dobândă fixă în primii doi ani la creditele imobiliare acordate în monedă naţională. Astfel, pentru un credit în lei şi dacă clientul îşi încasează venitul la bancă, dobânda fixă în primii doi ani este de 6,25%, iar ulterior aceast devine variabilă. Pentru un credit în euro, dobânda fixă de 5,9% pe an este valabilă doar în primul an.

Un client care contractează un credit în euro îşi asumă riscul valutar, însă în cazul unui credit în lei cu dobândă fixă, riscul valutar dispare şi la fel dispare şi riscul de dobândă. Totuşi, nivelul unei dobânzi de 6% pe an poate fi mare dacă este luat în considerere faptul că astfel de credite sunt acordate pe perioade îndelungate de timp.