De unde se finanţează companiile de leasing şi firmele de credite de consum: o treime din bani provin de la băncile austriece

Autor: Ciprian Botea 12.03.2015
Circa o treime din liniile din finanţare atrase de instituţiile financiare nebancare (IFN) provin din Austria, iar o cincime sunt împrumuturi contractate de la bănci locale, potrivit unor date publicate de BNR. Liniile de finanţare care aveau ca sursă de provenienţă Austria însumau 6,3 miliarde de lei la jumătatea anului trecut.
 
De la băncile locale, companiile de leasing şi firmele de credite de consum au contractat împrumuturi de circa 3,8 miliarde de lei. Urmează băncile franceze (1,9 mld. lei), cele olandeze (1,2 mld. lei) şi cele din Germania (1,1 mld. lei).
 
Austriecii sunt pe primul loc în condiţiile în care controlează o treime din sistemul bancar local, iar multe dintre firmele de leasing sau de credite de consum sunt deţinute de aceleaşi grupuri financiare care controlează şi băncile. De exemplu, banca-mamă a UniCredit Ţiriac (care deţine cea mai mare companie locală de leasing) este Bank Austria. De asemenea, austriecii de la Raiffeisen controlează un jucător de top cinci din piaţa leasingului financiar.