Dolarul sparge prag după prag: a trecut de 4,2 lei, iar aprecierea din ultimul an a ajuns la 30%

Autor: Ciprian Botea 13.03.2015

Dolarul american s-a apreciat cu 15% doar anul acesta, ceea ce reprezintă un câştig pentru deponenţii în dolari şi pentru exportatorii pe pieţele non-UE.Companiile şi persoanele fizice cu credite în dolari, dar şi importatorii pierd bani

Dolarul, care a reuşit să spargă în premieră pragul de 4 lei săptămâna trecută, de­pă­şeşte record după record, iar ieri a trecut peste nivelul de 4,2 lei, pe pieţele externe fiind de aşteptat ca moneda americană să ajungă la paritate cu euro în câteva zile.

Aprecierea dolarului din ultimul an este de peste 30%, ceea ce înseamnă un câştig neaşteptat pentru cei care şi-au păstrat economiile în moneda americană şi o gură de oxigen pentru exportatorii către pieţele non-UE, dar şi o lovitură puternică pentru populaţia şi companiile îndatorate în dolari. În ianuarie restanţele la creditele în dolari ale populaţiei cumulau 80 milioane de lei în ianuarie, fiind duble faţă de nivelul din urmă cu un an.

Băncile locale au acordat credite în dolari de echivalentul circa 7 miliarde de lei şi au depozite de atrase de la populaţie de aceeaşi valoare. Dobânzile la depozitele în dolari sunt de sub 1% pe an, iar cine a pariat pe moneda americană a câştigat de 30 de ori mai mult din aprecierea cursului decât din dobândă. Câştigul este de circa zece ori mai mare şi comparativ cu randamentul unui depozit în lei, unde dobânda medie este de circa 3% pe an.

Exporturile pe piaţa americană sunt de echivalentul a sub un miliard de euro, adică numai 2% din exporturile totale ale companiilor româneşti. Firmele locale sunt dependente de pieţele din Uniunea Europeană, mărfurile livrate în afara spaţiului comunitar fiind de aproximativ 1,5 mld. euro dintr-un total de 52 mld. euro. Practic, efectul benefic al aprecierii dolarului este resimţit mai degrabă de cei cu economii în dolari.

La nivelul economiei, aprecierea dolarului are mai degrabă efecte negativ cei cu economii în moneda americană, cred unii analişti. Aceasta ar putea efecte asupra preţurilor în condiţiile în care dolarul este moneda de referinţă pentru preţurile energiei, dar şi cele ale produselor electronice.