BCE a suplimentat cu 600 milioane de euro fondurile programului de finanţare de urgenţă pentru Grecia

Autor: Florentina Dragu 12.03.2015

În urma creşterii, a doua în tot atâtea săptămâni, plafonul ELA pentru băncile din Grecia ajunge la 69,4 miliarde de euro. Săptămâna trecută, BCE a suplimentat sumele disponibile prin ELA cu 500 de milioane de euro.

Banca Centrală Europeană, care poate extinde sau limita operaţiunile prin programul ELA, a majorat în etape anul acesta plafonul pentru creditările destinate Greciei, punând presiune pe autorităţile de la Atena pentru a ajunge la o înţelegere cu creditorii externi, inclusiv cu BCE, în privinţa continuării programelor de reforme.

În ianuarie, BCE a decis să nu mai permită băncilor elene folosirea obligaţiunilor guvernamentale ca garanţii pentru noi credite accesate de la BCE, obligând astfel banca centrală a Greciei să acceseze fonduri prin facilitatea ELA pentru a furniza lichidităţile necesare în piaţa interbancară.

Principala problemă cu creditele acordate prin ELA o reprezintă nivelul mai mare al dobânzii, de 1,55% pe an, faţă de dobânda de 0,05% pe an pe care BCE o cere băncilor centrale din zona euro pentru împrumuturile obişnuite.

Grecia a început miercuri o rundă de discuţii tehnice cu inspectori din partea creditorilor internaţionali pentru a conveni asupra reformelor pe care guvernul de la Atena trebuie să le adopte pentru a primi în continuare fonduri printr-un program extern de finanţare semnat în 2010, în valoare de 240 de miliarde de euro.