Principalele companii de pe bursă împart dividende de 3 miliarde de lei cu acţionarii

Autor: Ioana Tudor 16.03.2015

Cele mai lichide şaisprezece companii listate la bursă, inclusiv SIF-urile, ar putea plăti dividende cumulate în valoare brută de peste 3 mld. lei în acest an, reprezentând circa 60% din profiturile totale raportate anul trecut, potrivit calculelor ZF.

Cele 16 companii au ra­por­tat pentru 2014 profi­turi cumulate de apro­ximativ 5,2 mld. lei. O parte din aceste com­panii au pro­pus deja acţionarilor un dividend brut pe acţiune. Luând în calcul divi­den­dele pro­puse deja şi con­siderând că socie­tăţile care nu au făcut încă o pro­punere de dividend vor păstra ratele de distri­bu­ţie de anul trecut, cele şaispre­ze­ce com­panii ar putea plăti acţio­na­rilor divi­dende cumulate de 3,1 mld. lei.

Companiile energetice şi SIF-urile le-ar putea aduce investitorilor cele mai mari câştiguri din dividende, care ar putea ajunge şi la 11%, cum este cazul pro­ducătorului de gaze Romgaz (sim­bol bursier SNG).

„Istoric, dividendele au reprezentat o componentă importantă a câştigurilor totale înregistrate de investitorii de la bursa din Bucureşti, asigurând până la ju­mătate din câştigurile acestora“, spune Adrian Cojocar, director general la SAI Intercapital Investment Mana­ge­ment. Cu toate acestea, randa­mentele mari din dividende nu sunt o garanţie a unor câştiguri mari pe bursă, iar inves­ti­torii trebuie să analizeze în ce măsură di­vi­dendele sunt sustenabile pe termen lung.