Video ZF Live. Laszlo Lorenzovici, consultant farma: România are al doilea adaos comercial din Europa la medicamente

Ziarul Financiar 16.03.2015

România are al doilea adaos comercial din Europa la medicamente, ceea ce explică şi numărul mare de farmacii de pe piaţă, a declarat luni la ZF Live Laszlo Lorenzovici, consultant farma.

„Orice simplu trecător poate să observe ce discounturi uriaşe se fac în farmacii, inclusiv la partea de coplată. Deci e loc de discounturi. Proprietarii de farmacii vă pot povesti despre discounturi de neimaginat în alte ţări. Deci există rezerve în preţ: din referinţa care trebuie să se respecte, dar şi din adaosul pe lanţul comercial, unde România e pe locul doi în Europa”, a spus Lorenzovici.

În opinia lui, analizând discounturile practicate de farmacii, pe piaţă există o rezervă de 10-20% la preţul medicamentelor.

Dispariţia anumitor generice din piaţă este o glumă. Există multe generice pe piaţă, se canibalizează între ele.

În plus, multe medicamente nu sunt disponibile în România, iar pentru sistem scăderea preţurilor nu ar fi o economie în lei, ci un beneficiu în plus pentru pacient.

Preţurile medicamentelor, care vor fi revizuite de la 1 aprilie, prima actualizare de acest fel ce are loc în ultimii şase ani, au ajuns mai ridicate ca în alte state din cauza unui joc al răspunderii pasat de la compani­ile farma la Ministerul Sănătăţii.