Sorana Baciu, Romgaz: În companiile de stat trebuie înţeles rolul statului ca acţionar, faţă de rolul lui ca reglementator

Autor: Roxana Rosu 17.03.2015
Ponderea femeilor în consiliile de administraţie ale marilor companii a scăzut în ultimii 15 ani la 10-12% faţă de 20%, printre motive fiind lipsa de atenţie şi impresia că lucrurile merg pe un trend pozitiv când de fapt nu e deloc aşa, a declarat luni la ZF Live, Sorana Baciu, membru în consiliul de administraţie al Romgaz şi preşedinte al Asociaţiei Femeilor de Business.
 
Romgaz, cea mai valoroasă companie controlată de stat, cu o marjă de profit de peste 30% anul trecut,  este, în opinia Soranei Baciu, o companie care acţionează “cât poate de bine în condiţiile pe care le are, de companie de stat şi listată. La Romgaz s-a făcut un progres major de la listare”. Managerul adaugă că este foarte important în cazul companiilor de stat ca fiecare etaj ierarhic să-şi înţeleagă rolul şi să ia deciziile co­rect, să evite apariţia unor cazuri de corup­ţie. „Fiecare trebuie să evite orice conflict de in­te­rese, să anunţe când el apare, să existe prin­cipiul celor patru patru ochi, să existe ve­ri­ficări, să nu se încheie contracte dubioase”.
 
În acest context, experienţa de 20 de ani în business, în management ajută foarte mult, în zona principiilor de etică în afaceri, de guvernanţă corporativă. Sorana Baciu a lucrat anterior în Petrom, companie pe care o consideră, alături de OMV, un exemplu pentru guvernanţa corporativă.