Bursa lansează indicele BET-XT cu dividende

Autor: Ioana Tudor 17.03.2015

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) va avea începând de luni 23 martie un nou indice bursier - BET-XT Total Return (BET-XT-TR), care va reflecta evoluţia preţurilor celor mai tranzacţionate 25 de companii româneşti, dividendele brute şi alte distribuţii de numerar către acţionari. BET-XT-TR este bazat pe componenţa indicelui BET-XT, lansat în iulie 2008, care include cele mai lichide 25 de companii. Companiile din indice au o valoare de piaţă de 74,1 miliarde de lei, peste 93% din capitalizarea companiilor româneşti listate pe piaţa principală.

BET-XT-TR este al doilea indice ce ia în considerare dividendele după ce în septembrie 2014 a fost lansat indicele BET Total Return (BET-TR), care include cele zece acţiuni din indicele de referinţă BET.

„Indicele BET-XT-TR va fi un instrument care îi va ajuta pe investitori să afle că firmele din România pot genera profituri şi că nivelul acestor profituri este atractiv. În acelaşi timp, noul indice încurajează companiile să promoveze o politică stabilă de dividend“, potrivit unui comunicat al BVB.

Potrivit unor calcule retroactive ale BVB, performanţa indicelui BET-XT-TR în perioada ianuarie 2013 - februarie 2015 a fost de 52% faţă de evoluţia de 36% a indicelui BET-XT. În acest an, indicele BET-XT a crescut cu 0,16%.