Dobânda Robor la 3 luni, care dictează costul creditelor de retail, a intrat sub 1,3% pe an

Autor: Liviu Popescu 17.03.2015

Indicatorul Robor cu scadenţă la trei luni, utilizat ca referinţă pentru costul creditelor de retail în lei, a ajuns ieri la minimul istoric de 1,29% pe an, evoluţie care creează premisele pentru ieftinirea împrumuturilor chiar din această lună. Cele mai multe bănci şi-au stabilit finalul lunii martie ca perioadă de ajustare a dobânzilor la credite.

Precedenta rundă de actualizare a dobânzilor la credite a avut loc în decembrie, când dobânzile interbancare erau la 1,7% pe an. Scăderea cu aproape o jumătate de punct procentual a costului leilor înseamnă o economie de aproximativ 50 de lei lunar pentru un credit ipotecar de valoare medie (200.000 de lei contractat pe 30 de ani). Dobânzile interbancare s-au redus cu aproximativ două puncte procentuale în ultimele cinci luni, ceea ce a dus în jos şi ratele la creditele în lei.

Programul de relaxare monetară derulat de BNR a avut un rol determinant în scăderea dobânzilor interbancare în condiţiile în care în primele două şedinţe din acest an banca centrală a scăzut dobânda- cheie cu o jumătate de punct procentual la minimul istoric de 2,25% pe an. Analiştii se aşteaptă ca BNR să mai opereze încă o reducere de un sfert de punct procentual în şedinţa care va avea loc la finalul acestei luni. Dobânzile interbancare au avut pe parcursul anului trecut două perioade de volatilitate în lunile februarie şi septembrie.