Rusia anunţă că este invadată de investitori din China

Autor: Bogdan Cojocaru 17.03.2015
O multitudine de companii chinezeşti investesc masiv pe piaţa rusească, a declarat directorul general al fondului suveran de investiţii al Rusiei, care ajută la acoperirea golului lăsat de sacţiunile economice şi financiare aplicate de statele din UE şi America de Nord Moscovei după anexarea Crimeei, scrie CNBC.

„Avem un program special prin care investim în comun cu oameni de afaceri pentru ca aceştia şi-şi localizeze producţia în Rusia şi, ca să fiu sincer, vedem o creştere semnificativă a activităţii din partea companiilor din China“, a afirmat Kirill Dmitriev, CEO-ul Fondului Rusesc de Investiţii Directe.

El a explicat că „puţin mai puţine“ companii europene vin acum în Rusia, dar multe companii chinezeşti „vin în masă“. Oficialul a subliniat că Europa a rămas o piaţă importantă pentru Rusia, dar că el lucrează în prezent mai ales cu state din Orientul Mijlociu precum Emiratele Arabe Unite şi cu ţări din Asia, printre care China. 

Fondul are un capital de 10 miliarde de dolari şi a fost înfiinţat de guvernul rus pentru a atrage investiţii în economia ţării. Vehiculul financiar a adus investiţii de 15 miliarde de dolari prin parteneriate pe termen lung. „Aproximativ 90% din ce am atras vine din Asia şi Orientul Mijlociu“, a spus Dmitriev.

Între timp, Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) a estimat că Rusia va pierde anul acesta 135 mld. dolari din cauza prăbuşirii preţurilor petrolului. Pierderile sunt echivalente cu 10% din PIB-ul ţării, potrivit Le Figaro. Petrolul şi gazele naturale reprezintă 70% din exporturile Rusiei.