Corupţie şi faliment bancar: cum crima organizată din Rusia şi China a spălat bani printr-un mic stat european

Autor: Bogdan Cojocaru 17.03.2015
Un dezvoltator imobiliar din Rusia, un grup chinez care a „păstorit“ companii paravan şi oficiali venezueleni care au devalizat companiile petroliere de stat au fost acuzaţi de Washington că s-au folosit de o bancă din micul principat european Andorra pentru a-şi spăla banii murdari.

Un efect este că Banco Madrid, sub­sidiara spaniolă a Banca Privada d’Andorra (BPA), şi-a cerut ieri intrarea în faliment din cauza retragerilor masive de depozite. În urmă cu o săptămână controlul unităţii a fost preluată în grabă de banca centrală a Spaniei.

Directorul general al BPA, Joan Pau Miquel Prats, acuzat de spălare de bani, a fost arestat vineri noaptea. Bancherul încerca să fugă de autorităţi, potrivit La Tribune. Agen­ţia din departamentul american de trezorerie care se ocupă cu combaterea crimelor financiare a numit BPA „un principal mo­tiv de îngrijorare privind spălarea de bani“.

Acuzaţiile Washingtonului privesc activităţi în folosul organizaţiilor de crimă organizată din Rusia şi China, spălarea a 2 miliarde de dolari provenind de la compania petrolieră venezueleană PDVSA, fapte de corupţie şi alte activităţi criminale.

Departamentul de Trezorerie spune că „angajaţi de rang înalt ai BPA au acceptat plăţi şi alte beneficii de la clienţii lor infractori“, notează CNN. După acuzaţiile americane, autorităţile andorrane au preluat controlul băncii.

Scandalul a rezonat puternic în Spania, unde corupţia în rândul oficialilor este un subiect politic delicat.

CEO-ul Miquel Prats a condus extinderea BPA în Spania prin achiziţionarea, în 2011, a Banco Madrid, o instituţie financiară care se adresează clienţilor înstăriţi. Banca a intrat anul trecut în colimatorul autorităţilor financiare spaniole.

 

Carii de corupţie la nivel înalt

De la izbucnirea scandalului BPA, agenţia care investighează activităţile financiare ilicite, Sepblac, a pus sub semnul îndoielii legalitatea banilor din conturile deţinute la Banco Madrid de figure influente din viaţa politică şi de afaceri din Spania. Nu au fost vehiculate nume. În boardul Banco Madrid era membru şi un fost oficial de rang înalt al băncii centrale. Întreg boardul băncii a demisionat joi. Oficialii spanioli spun să sunt anchetate 20 de operaţiuni suspecte.

Autorităţile spaniole investighează în paralel activele deţinute la BPA de membrii familiei Pujol, figuri proeminente din politica bogatei provincii Catalonia.

Anchetatorii Trezoreriei americane au spus că „managerii de rang înalt corupţi ai BPA şi controalele  slabe au făcut din BPA un vehicul uşor de condus pentru terţii care căutau să spele bani pentru a aduce în sistemul financiar american SUA veniturile provenite din crimă organizată, corupţie şi traffic de oameni“.

BPA are culoare de stransfer de bani care duc la băncile HSBC, din Marea Britanie, Citigroup şi Bank of America dina SUA şi Deutsche Bank din Germania. Prin aceste culoare au trecut sute de milioane de dolari. Managerii de la BPA au proiectat servicii pentru clienţii lor astfel încât acestea să ascundă originea fondurilor, spus anchetatorii americani.

 

Legături cu crima organizată din Rusia

Un manager a furnizat „asistenţă substanţială“ unui client rus, Andrei Petrov, descris de Trezoreria SUA ca „ţerţ responsabil cu spălarea de bani care lucrează pentru organizaţiile de crimă organizată din Rusia“. Petrov a primit o linie de credit de la Banco Madrid şi este acuzat că mituit oficiali locali în staţiunea în care a înfiinţat o companie de dezvoltare imobiliară şi că a ajutat la „curăţarea“ unor fonduri de 56 de milioane de euro provenite de la reţelele de crimă organizată din Rusia. El a fost arestat în Spania în urmă cu doi ani. Potrivit Washingtonului, Petrov are linkuri cu unul dintre cei mai căutaţi infractori de către FBI, Simeon Mogilevici.

BPA este, de asemenea, acuzată că a ajutat venezueleni vinovaţi de spălare de bani să sifoneze fonduri de la compania naţională petrolieră Petroleos de Venezuela. „Această reţea de spălare de bani a lucrat îndeaproape cu oficiali de rang înalt din Venezuela, agenţi rezidenţi în Panama şi cu un avocat din Andora pentru a înfiinţa companii paravan în Panama“, potrivit acuzaţiilor Trezoreriei. BPA a procesat circa două miliarde de dolari în tranzacţii efectuate de firme paravan care au legătură cu scheme de spălare de bani.

Trezoreria spune, de asemenea, că un alt oficial de top de la BPA a acceptat mită în schimbul procesării unor transferuri de bani cash pentru un „spălător de bani“ din China, Gao Ping, care a fost arestat în Spania în septembrie 2012.

„Prin asociatul său, Ping a mituit oficiali ai băncii din Andora pentru a accepta depozite de cash în conturi mai puţin supravegheate şi pentru a transfera fonduri la companii paravan suspecte din China“, notează anchetatorii americani.