Creşterea lichidităţii din pieţe împinge investiţiile străine în sus: plus 23% în ianuarie

Autor: Andra Oprescu 17.03.2015

România a atras în ianuarie cu aproape un sfert mai multe investiţii străine directe (ISD) decât în perioada similară din 2014 (plus 23%), acestea fiind în valoare de aproape 300 de milioane de euro, arată datele Băncii Naţionale.



Faţă de nivelul din decembrie a existat totuşi o scădere uşoară, de 5 milioane de euro. Ca structură, partici­paţiile la capital, inclusiv profitul net estimat, au fost de 178 de milioane de euro, iar creditele intragrup de 121 de milioane de euro.

Analiştii au aşteptări optimiste pentru anul 2015, după ce 2014 a adus veşti proaste, fluxul de ISD fiind în scădere faţă de 2013.

„Cum nu mai au unde să se ducă în jos, normal ar fi ca investiţiile străine să crească în 2015. Acest lucru depinde foarte mult şi de evoluţia economiei. Dacă economia va continua să aibă o evoluţie pozitivă, şi investiţiile atrase vor creşte. Un alt factor de care depinde evoluţia este şi situaţia din ţările care fac aceste investiţii, felul în care evoluează economia ţărilor bogate din Europa. Având în vedere creşterile de lichiditate şi randamentele scăzute din aceste state,  există motive ca investiţiile în România să crească“, explică analistul economic Dragoş Cabat.

Şi analistul Aurelian Dochia este de aceeaşi părere, având în vedere evoluţia României pe plan economic.

„Cred că situaţia ISD ar trebui să se îmbună­tăţească, deoarece România a avut o performanţă economică mai bună decât alte ţări şi are potenţial în unele sectoare. Evident, trebuie văzute datele pe 6-9 luni, dar 2015 ar trebui să aducă un trend ascendent“, spune acesta.

Spre comparaţie, în luna ianuarie 2014 România a atras investiţii străine de 244 de milioane de euro.

În decembrie 2014, investiţiile străi­ne directe au însumat 304 milioane de euro, iar pe tot anul 2014 investitorii străini au adus în România 2,4 miliarde de euro, în scădere faţă de 2013, când volumul total de investiţii străine directe a fost de 2,7 miliarde de euro.

Anul 2013 reprezentase al doilea an consecutiv de creştere pentru ISD-uri după perioada de criză, dar 2014 a anulat optimismul, iar banii aduşi de investitorii străini au scăzut din nou. 

Cel mai mare nivel al ISD de anul trecut a fost atins în luna noiembrie, când au fost atrase investiţii de 531 milioane de euro.

Volumul ISD-urilor reflectă atât atractivitatea mediului de afaceri autohton, cât şi percepţia investitorilor străini asupra economiei.

Intrările de ISD cuprind participaţii la capital şi credite intragrup, în timp ce ieşirile de ISD se împart în venituri din participaţii la capital şi dobânzi.

 

Contul curent, pe excedent

Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat în ianuarie un excedent de 554 milioane euro, faţă de 252 milioane euro în aceeaşi perioadă a anului 2014, pe fondul majorării excedentelor înregistrate de balanţa veniturilor primare (cu 132 milioane euro) şi de balanţa serviciilor (cu 83 milioane euro), al reducerii deficitului balanţei bunurilor (cu 55 milioane euro) şi al transformării deficitului balanţei veniturilor secundare în excedent (32 milioane euro).