Eximbank raportează profit, dar fără cifre

Autor: Ciprian Botea 17.03.2015
Eximbank, pe structura căreia ur­mea­ză să fie creată o bancă de dez­vol­tare, a anunţat că a obţinut şi anul trecut profit, dar fără să precizeze rezultatul exact, care este în acest moment în curs de auditare. Banca obţinuse în 2013 un profit net de 50 mil. lei, de patru ori peste nivelul din anul anterior.
 
„Eximbank deţine toate atuurile pentru a derula operaţiunile specifice unei bănci de dezvoltare: avem un business solid care a generat în fiecare an profit, o structură îmbunătăţită a activelor şi o solvabilitate ridicată”, a declarat Traian Halalai, preşe­dintele băncii de stat.
 
Directorul ge­neral al Trezoreriei statului, Ştefan Nanu, declara săptămâna trecută că banca de dezvoltare creată pe structura Eximbank va lua ca model banca BGK din Polonia şi că în perioada următoare se va lucra la designul băncii şi va fi adaptat cadrul legislativ, ceea ce va permite extinderea ariei de activitate a băncii către alte sectoare. Nanu a precizat că Eximbank a fost aleasă pentru extinderea activităţii ca bancă de dezvoltare pentru că dispune de un capital de risc, care poate fi plasat în creditare, de circa 1,5 miliarde lei.